Deze week vindt in de Oekraïense hoofdstad Kiev weer het Eurovisie Songfestival plaats. Namens Israël komt vanavond Imri Ziv in actie, wat voor Israël de 40e deelname betekent.
Sinds de eerste deelname in 1973 heeft Israël het festival drie keer gewonnen: in 1978, 1979 en de laatste keer in 1998. Maar de geschiedenis van Israël op het Songfestival wordt ook gekenmerkt door een aantal lachwekkende situaties die ontstaan doordat de Arabische landen er alles aan doen om Israël tijdens het festival te ontlopen.
We zetten er vijf op een rijtje:
1
In 1977 was Tunesië van plan om te debuteren op het Songfestival. Het Arabische land trok zich echter op het laatste moment terug. Reden: ze kwamen erachter dat Israël ook meedeed!
2
In 1978 was het flink zweten voor de Arabische televisiezenders die het Songfestival live uitzonden. Na het verdelen van de punten bleek namelijk dat de Israëlische inzending A ba ni bi van Izhar Cohen & Alphabeta het festival dik gewonnen had, waarop veel Arabische zenders de live-uitzending in totale paniek plotseling afbraken. De staatstelevisie van Jordanië maakte het zelfs nog bonter, door België (dat op ruime afstand tweede was geworden) als winnaar in beeld te brengen.
3
Omdat Israël het festival in 1978 won mocht het land het jaar erop het liedjesfestijn organiseren. Voor alle Arabische zenders reden om het festival van 1979 te boycotten en niet uit te zenden. Achteraf een verstandig besluit, want Israël bleek opnieuw als winnaar uit de bus te komen. De boycot bespaarde de Arabische regisseurs dus een hoop zweethandjes. ;)
De winnende inzending uit 1979:
4
Weer een jaar later, in 1980 dus, was Israël afwezig omdat het Songfestival plaatsvond tijdens Jom HaZikaron, een nationale rouwdag in Israël. Marokko greep snel z’n kans en besloot om zich in te schrijven, waarmee het de eerste Arabische deelnemer ooit werd. Daar is het voor Marokko ook bij gebleven. Het land kwam met het lied Bitaqat Khub niet verder dan een voorlaatste plaats, wat nou niet echt naar meer smaakte. Bovendien was Israël vanaf 1981 gewoon weer actief op het festival, wat ook meteen de reden is dat er sindsdien nooit meer een Arabisch land heeft meegedaan.
5
In 2005 leek het er lange tijd op dat Marokko toch een opvolger zou krijgen. Libanon, een buurland van Israël, trok de stoute schoenen aan en besloot om voor het eerst deel te nemen aan het Songfestival. Ze hadden hun inzending al gekozen, maar werden kort voordat het festival plaatsvond keihard gediskwalificeerd. Aanleiding van hun diskwalificatie: Libanon erkent Israël niet als land en dus kon de Libanese staatstelevisie de organisatie van het festival ‘niet garanderen’ dat ze de Israëlische inzending gingen uitzenden…
Foto: Milk and Honey (YouTube)