fbpx

5 dingen om deze Pasen eens (extra) bij stil te staan

Pasen christendom Pesach
Deel deze post:
Lees ook:

Pasen is… herdenken dat Jezus aan het kruis stierf, uit de dood opstond en daarmee vieren dat de dood is overwonnen. 

Maar wist je dat deze Pasen ook juist een goed moment is om (extra) stil te staan bij Israël? We zetten vijf redenen om dat te doen op een rijtje:

1. Het vond allemaal plaats in Israël

Inkoppertje natuurlijk. Het lijden, sterven en de opstanding van Jezus vonden plaats in Jeruzalem. Als je vandaag in Jeruzalem loopt kun je nog steeds veel van de plekken die te maken hebben met Jezus lijdensweek met eigen ogen zien.

2. Pasen valt dit jaar samen met Pesach

Hoewel Pesach en Pasen vaker samenvallen is het toch bijzonder om bij stil te staan. In de vierde eeuw vond de machtige keizer Constantijn namelijk dat het tijd werd dat de kerk zich niet langer liet leiden door de Joden.

Daarom besloot hij dat Pasen vanaf toen losgekoppeld werd van Pesach. Vanaf toen viert de kerk Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.

Lees ook: Dit moet je weten over Pesach

3. Jezus stierf voor jou als de Koning van Israël

Toen de Heere Jezus aan het kruis hing werd er boven Zijn hoofd een bordje getimmerd: dit is Jezus, de Koning van de Joden. Hiermee spraken de niet-Joden die Jezus aan het kruis spijkerden uit Wie Jezus ten diepste is: de Messias, de Koning van Israël.

4. Jezus vierde Pesach

Als Thora-getrouwe Jood vierde Jezus natuurlijk het Joodse Pesachfeest. Sterker nog: het Paasverhaal speelt zich af tijdens Pesach. Vlak voordat Jezus wordt uitgeleverd zegt Hij tegen Zijn discipelen: ‘Ik verlang er naar om nog één keer met jullie Pesach te vieren.

5. Er zijn overeenkomsten tussen Jezus en Pesach

Er zijn veel overeenkomsten die de diepe verbinding tussen Jezus en de manier waarop Zijn volk (en Jezus Zelf trouwens ook) Pesach vieren. Denk aan het Laatste Avondmaal, dat plaatsvond tijdens de seideravond voor Pesach. Of wat dacht je hiervan:

  • Jezus wordt het ‘Paaslam’ genoemd dat in Jeruzalem de zonden van de wereld op Zich nam; tijdens Pesach werd bij de Tempel in Jeruzalem traditioneel een Paaslam geslacht om de zonden van het volk Israël weg te nemen
  • Jezus stierf op hetzelfde moment als dat het Pesachlam altijd werd geslacht, om drie uur ’s middags op de 14e dag van de maand Niesan
  • de benen van het Pesachlam mochten niet worden gebroken worden, net als bij Jezus (Johannes 19:33)
  • men stak na het slachten een spies door het Pesachlam heen, via de bek dwars naar de achterkant. Daarna brachten ze een dwarsspies aan, van de ene naar de andere voorpoot: een gekruisigd lam dus, net als Jezus

Nergens wordt zo duidelijk de band tussen Jezus en Zijn volk Israël zichtbaar als tijdens Pesach. Waar Israël de bevrijding uit Egypte viert, mogen wij stilstaan bij de bevrijding van de dood door de Heere Jezus, de Messias van Israël!