fbpx

5 uitspraken van rabbijn Chaim Eisen over christenen

Wat vinden joden eigenlijk van christenen?
Rabbijn Chaim Eisen
Deel deze post:
Lees ook:

Wat christenen van joden vinden weten we wel, maar wat vinden joden nou eigenlijk van christenen?

Om daar achter te komen ontmoette Gert-Jan Schaap van EO Visie rabbijn Chaim Eisen uit Jeruzalem, die in 2013 ook sprak tijdens het Isreality Jongerenweekend. We zetten vijf uitspraken van rabbijn Eisen op een rijtje.

1. Over het Koninkrijk van God

“Ik geloof dat wij als joden en christenen schouder aan schouder moeten staan om de wereld op te roepen zich op God te richten, en op de komst van Zijn Koninkrijk.”

2. Over het licht van de wereld

“Volgens Jesaja 42:6 is het allereerst de roeping van Israël om een licht voor de wereld te zijn. Maar wij kunnen die taak nooit alléén vervullen. Want in Jesaja 49:6 worden ‘de einden van de aarde’ genoemd. Christenen kunnen het licht van Zijn openbaring zelfs tot aan de einden van de aarde brengen, en de volken terugroepen naar de levende God. Dat is hard nodig, zeker hier in Europa.”

3. Over de vervangingstheologie

“Ik ben God ontzettend dankbaar dat allerlei mainstream kerkelijke denominaties, in Nederland en wereldwijd, formeel afstand hebben genomen van de vervangingstheologie. Dat is de Godonterende leer dat de kerk – na de komst van Jezus – de plaats van Zijn verbondsvolk Israël zou hebben ingenomen. Daarmee is een heel groot obstakel voor Joods-christelijke samenwerking weggenomen.”

4. Over evangelisatie onder Joden

“Christenen die mij ervan proberen te overtuigen dat ik hun geloof moet omhelzen, doen dat uit liefde. Daar twijfel ik niet aan. Maar wat missen ze? Dat andere cruciale aspect van een goede relatie: respect. Zulke christenen behandelen ons alsof we goddeloze heidenen zijn, die nog helemaal bij God geïntroduceerd moeten worden.

Maar Hij heeft Zich via het Joodse volk geopenbaard aan deze wereld. Zelfs op weg naar de gaskamers hebben Joden hun geloof in de komst van de Messias beleden…”

5. Over toewijding

“Er is meer wat ons bindt dan scheidt als het gaat om onze gezamenlijke toewijding aan God. Door echt naar elkaar te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan, kan het wederzijdse begrip en respect groeien. Ik geloof dat onze liefdevolle Vader jullie als christenen een eigen taak geeft om te vervullen, namelijk de volken terugroepen naar God. Dat kunnen wij als joden – zoals gezegd – nooit alleen.

Door die rol als ‘lichtbrengers’ te vervullen, krijgen jullie het eeuwige leven en dragen jullie bij aan de verlossing van de wereld. Moge de grote dag van de Heer spoedig komen.”

Rabbijn Chaim Eisen leidt vanuit Jeruzalem een online Bijbelschool waarmee hij christenen een inkijkje wil geven in de Joodse manier van Bijbelstudie. Check voor meer info yeshivatsharashim.org of abonneer je op zijn YouTube-kanaal.