fbpx

Deze 7 dingen over Oekraïne wist jij nog niet

Deze 7 dingen over Oekraine wist jij nog niet
Deel deze post:
Lees ook:

Deze week is het zover: is Isreality on tour in Oekraïne! Met een enthousiast team gaan we een week lang op pad om voedselpakketten uit te delen aan arme Joodse gezinnen en Holocaustoverlevenden.

Op isreality.nl lees je vanaf maandag elke dag over onze avonturen, maar om nu alvast in de stemming te komen geven we je hierbij 7 feiten over Oekraïne.

1. McDonalds

Van de meer dan 32.000 restaurants van McDonalds wereldwijd is de vestiging op het Vokzalnaplein in Kiev de op twee na drukst bezochte.

2. Groot

Oekraïne is het grootste land dat helemaal in Europa ligt. Het is wel kleiner dan Rusland, Kazachstan en Turkije, maar die landen bevinden zich voor grote delen ook in Azië.

3. Sterftecijfer

Oekraïne heeft op Zuid-Afrika na het hoogste sterftecijfer van allen landen op de wereld. Ieder jaar gaan er in Oekraïne 15,75 per 1000 inwoners dood. Dat is bijna twee keer zoveel als in Nederland. De belangrijkste oorzaak van het hoge sterftecijfer in Oekraïne is te veel roken en drinken.

4. Oost west, thuis best

77% van de Oekraïners is nog nooit buiten Oekraïne geweest. Meer dan een derde van de inwoners is zelfs nog nooit buiten z’n geboorteprovincie geweest!

5. 105 meter diep

Kiev heeft het diepste metrostation ter wereld. Het Arsenalnaya-station zit 105 meter diep in de grond weggestopt. Op de eerste dag van onze Isreality-reis gaan we een ritje maken met deze metro. Om er te komen sta je eerst een paar minuten op de roltrap!

6. 1,5 miljoen

Veel mensen weten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen Joden werden vermoord. Wat veel mensen niét weten is dat meer dan 1,5 miljoen van hen Oekraïense Joden waren. Meestal werden zij één voor één doodgeschoten en in massagraven gegooid. In het ravijn van Babi Yar in Kiev werden op 29 en 30 september 1941 bijna 34.000 Joden doodgeschoten. In totaal werden alleen al in dit ravijn meer dan 100.000 Joden begraven…

7. Chocolade

De Oekraïense president Petro Poroshenko werd bekend vanwege zijn chocoladefabriek. Zijn ROSHEN is verreweg het populairste chocolaatje van Oekraïne.