fbpx

8 tips om het duister om te zetten in licht

Deel deze post:
Lees ook:

Deze week vieren Joden over de hele wereld het Chanoeka-feest. Daarmee vieren ze de overwinning van het licht op het duister.

Chanoeka is al een heel oud feest (meer daarover lees je hier), maar Jezus riep Zijn volgelingen ook op om een licht in de wereld te zijn. Daarom willen je graag inspireren hoe jij vandaag zelf kunt bijdragen aan de overwinning van het licht op het duister. Acht gratis tips!

1. Wees vriendelijk

Maak van vriendelijk-zijn je hobby. Help anderen waar je kunt. Lach vaak. Geef complimentjes. En vergeet niet: je kunt alleen maar vriendelijk zijn voor anderen als je ook vriendelijk bent voor jezelf.

2. Denk in kansen

In plaats van steeds maar weer het negatieve te benadrukken, kun je ook de focus leggen op kansen. Stop bijvoorbeeld met klagen dat je te weinig geld verdient, maar bedenk wat kleine, positieve dingen waarmee je een leuk extraatje beurt.

3. Doe eens ‘alsof’

Veel mensen willen van-alles-en-nog-wat bereiken om een bepaald gevoel te krijgen. Promotie op het werk zodat je wat meer (financiële) zekerheid hebt. Een hoge opleiding of titel waaraan je een status kunt ontlenen. En later natuurlijk hoogopgeleide kinderen waar we trots op kunnen zijn. Maar wie zegt dat je echt een never-ending lijst met doelstellingen moet afvinken voordat je pas voldoening kunt vinden? Doe eens alsof je alles al hebt wat je nodig hebt. Juist door te ‘doen alsof’ je tevreden bent met wat je hebt, zul je elke positieve ontwikkeling meer waarderen.

4. Denk out-of-the-box

In veel situaties lijken de mogelijkheden beperkt. Neem eens een stap terug en stel jezelf de vraag: wat is het beste dat er in deze situatie zou kunnen gebeuren? Wees creatief en bedenk een lijst met mogelijke ideeën en oplossingen. Buiten je vertrouwde comfortzone treden is niet altijd makkelijk, maar het kan je wèl tot nieuwe inzichten brengen.

5. Kijk door een geestelijke lens

De materiële wereld wordt op allerlei manieren begrensd. Kijken we naar de wereld door een fysieke lens dan zien we uitputting en chaos. Maar de geestelijke wereld die ons omringt is groot en overvloedig. Alles heeft daarin een doel: er is orde in de chaos en er is licht dat de twijfel doorboort.

6. Omarm veranderingen

Als je blijft hangen in vertrouwde gewoontes, dan kan het leven soms saai lijken. Wees dus niet bang voor verandering. Door bijvoorbeeld te blijven werken aan vervelende karaktereigenschappen kun je jouw licht laten groeien.

7. Betrek God in je leven

Een onderdeel van een relatie met God is geloven dat Hij van je houdt, dat Hij in jou gelooft en dat Hij dicht bij je wil zijn. Geloof is er niet alleen om ons door moeilijke tijden heen te helpen. Het gaat om het dagelijks onderhouden van onze verbinding met God: als we blij zijn of verdrietig en alles daartussen. Verspreid het licht van die verbinding in je dagelijks leven!

8. Ga uitdagingen aan

Hoe groter de uitdaging, hoe groter de voldoening als het lukt. Volgens rabbijn Dessler (1892 – 1953) is dit ook het geheim van Chanoeka: “Het wonder van het kruikje olie dat acht dagen bleef branden leert ons dat als we iets doen dat vooraf onmogelijk lijkt, God Zijn zegen zal geven. Dit geldt zowel voor fysieke als voor spirituele uitdagingen.”        

Bron: Aish