fbpx

Aangenomen resolutie VN: Joodse Tempelberg wordt ‘Haram al-Sharif’

sander-crombach-uTjrKwK6N-s-unsplash (1)
Deel deze post:
Lees ook:

De Tempelberg, een heilige plek. De plaats waar de Joodse tempels hebben gestaan. De plaats van de Klaagmuur. Voor de Joden ligt hier enorm veel geschiedenis. In de Psalmen zingen de pelgrimsliederen over ‘het opgaan naar het huis van de HEERE’, de tempel dus. 16 november 2019 werd tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York besloten dat de berg voortaan een islamitische naam zal hebben. ‘Haram al-Sharif’, wat zoiets als ‘Nobel Heiligdom’ betekent.

Naamsverandering van de Tempelberg is een anti-Israël resolutie

Dit besluit was een van de negen anti-Israël resoluties die door de VN zijn aangenomen. Met een grote meerderheid van stemmen ook. 154 stemmen voor, 8 tegen, 14 onthoudingen en 17 afwezigheden. Ook Nederland steunde deze resolutie, samen met alle 27 andere lidstaten van de Europese Unie.

Ook Nederland steunde deze anti- Israël resolutie.

De Tempelberg is heilig gebied

Met dit besluit wordt het heiligste gebied met al haar geschiedenis van de Joden afgepakt en aan de islam gegeven. Ben Bourgel, de Israëlische politieke coördinator van de VN-missie in New York, vroeg waarom het zo moeilijk was voor VN-lidstaten om de term ‘Tempelberg’ te gebruiken.

Ben Bourgel: “Waarom is het zo moeilijk om de term ‘Tempelberg’ te gebruiken?”

Waar de speciale betekenis van deze heilige plaatsen voor de drie monotheïstische religies (Jodendom, christendom en islam) door de VN niet ontkend wordt, is toch besloten voortaan alleen de term ‘Haram al-Sharif’ te gebruiken in plaats van ‘De Tempelberg’.

Nu is het natuurlijk ook vreselijk lastig om naast de islamitische term ook de benaming ‘Tempelberg’ te gebruiken. Dit zou enorm veel verwarring met zich meebrengen, aangezien ‘Haram al-Sharif’ ons veel bekender in de oren klinkt.. Niet dus! Voor ons is en blijft dit gebied ‘De Tempelberg’ heten. Geen VN-resolutie die daar verandering in kan brengen.