fbpx

‘Antisemitisme? Ik ben eraan gewend, maar accepteer het niet’

Deel deze post:
Lees ook:

Samuel (17) zit in zijn examenjaar vwo en doet onderzoek naar antisemitisme in Nederland. Voor zijn profielwerkstuk interviewde hij onder andere Binyomin Jacobs, de Nederlandse opperrabbijn. 

Het interview mochten we met toestemming van Samuel en rabbijn Jacobs overnemen.

Rabbijn Jacobs, kunt u een concreet voorbeeld van antisemitisme noemen uit uw leven wat u is bijgebleven?
“Ik noem drie concrete dingen: De automobilist die op mij inreed, mij niet raakte en vervolgens stopt om mij uitgebreid uit te schelden.

Ik loop voorbij een speeltuin. Zodra de kleine kinderen mij zagen, holden ze allemaal weg, want zij waren bang voor mij. Ze hadden geleerd dat Joden hun ogen willen uitsteken om die te gebruiken voor blinde Joodse kinderen! Ik begrijp dus hun angst. Maar het doet pijn.

Tijdens de kerstperiode, zo’n 40 jaar geleden, moesten wij in de Talmoed Hogeschool, in een voorstad van Parijs, wacht houden tussen de bosjes die de Talmoed Hogeschool omgaven. Want gedurende die periode had de lokale jeugd de gewoonte om op brommers langs ons instituut te scheuren en dan keien door de ramen te gooien. Zodra dat was geschied, kregen wij een seintje en pakten die knapen. De politie deed niets!”

Welke invloed heeft antisemitisme op uw leven en op dat van Joodse landgenoten?
“Ik ben eraan gewend, maar accepteer het niet. Het gevolg is wel dat ik bij voortduring alert moet zijn. Ik ben niet bang, maar er zijn er die dat wel zijn en daarom of hun Jood-zijn verbergen of Nederland verlaten.”

“In de Middeleeuwen moesten de Joden vernietigd worden, want zij waren de oorzaak van het uitbreken van de pest. In de Tweede Wereldoorlog hadden Joden het verkeerde ras en nu zijn alle Joden zionisten.”

Rabbijn Jonathan Sacks en menig ander beschrijvt antisemitisme als een muterend virus, wat door de jaren heen geuit werd op verschillende manieren, zoals religie en wetenschap. In hoeverre kunt u zich daarin vinden?
“Ik kan mij hierin volledig vinden. In de tijd van de kruistochten was er sprake van een godsdienstoorlog. In de Middeleeuwen moesten de Joden vernietigd worden, want zij waren de oorzaak van het uitbreken van de pest. In de Tweede Wereldoorlog hadden Joden het verkeerde ras en nu zijn alle Joden zionisten.”

Ziet u een verband tussen antisemitisme en antizionisme of kritiek op Israël?
“Antizionisme is antisemitisme. Kritiek op het regeringsbeleid van Israël mag. Ik vermoed dat 50% van de bevolking van Israël kritiek heeft op zijn eigen regering. Ik mag ook kritiek hebben op het beleid van Rutte. Maar kritiek is niet hetzelfde als zeggen dat Israël van de kaart moet verdwijnen en dat alle Joden in de hele wereld gedood moeten worden vanwege Israël. En waar is de kritiek op Saudi Arabië, Iran, China, Venezuela, enzovoort?”

Heeft u een verklaring voor de enorme, wereldwijde toename van anti-Joodse sentimenten en Jodenhaat?
“Laat ik een wedervraag stellen: neemt het toe of hebben wij het hier in ons Nederland een tijdje niet bemerkt omdat het sluimerde?”

Is er in uw ogen een langdurige toekomst voor Joden in Europa?
“Rationeel bezien: nee. Maar laten de christenen hun ogen ook niet sluiten. Vergeet niet dat in de Tweede Wereldoorlog 75 miljoen mensen vermoord, gedood of omgekomen zijn. Niet alleen 6 miljoen Joden! En als we nu om ons heen kijken, zien we dat verreweg de meeste slachtoffers van het huidige terrorisme moslims zijn, op de tweede plaats komen de christenen en pas dan de Joden!”

Hoe kan men antisemitisme naar uw mening het beste bestrijden?
“Opvoeding, opvoeding, opvoeding! Thuis, op school en via de media.”