fbpx

Assad: eerst afrekenen met Syrische rebellen, daarna met Israël

Deel deze post:
Lees ook:

De Syrische president Bashar al-Assad mag het de laatste jaren vooral druk hebben met het bestrijden van rebellen in zijn eigen land, een aanval op Israël heeft hij nog niet uit z’n hoofd gezet.

Tegenover de Libanese TV-zender Al-Manar verklaarde Assad dat hij eerst wil afrekenen met de rebellen in Syrië, voordat hij overgaat tot een aanval op Israël. De internationaal omstreden president ziet ook een verband tussen zijn twee vijanden: “De rebellen in Syrië zijn afgezanten van Israël”, denkt hij. Israël zou de rebellen inzetten als afleidingsmanoeuvre, zodat Assad het te druk heeft met het oplossen van de problemen in zijn eigen land voordat hij kan overgaan tot zijn eigenlijke doel, de vernietiging van de Joodse staat.

Onrustig
Toch wordt het nu al steeds onrustiger aan de Syrisch-Israëlische grens. Vorige week werden er vanuit Syrië bijvoorbeeld vier raketten afgevuurd op Israëlische doelen op de Golanhoogten en in Galilea. De Israëlische luchtmacht reageerde met de ergste beschietingen in decennia, waarbij veertien militaire doelen in Syrië werden aangevallen.

Volgens het Israëlische leger werden de Syrische raketten afgevuurd op initiatief van de Iraanse Revolutionaire Garde en de Palestijnse Islamitische Jihad, twee terreurgroeperingen die nauwe banden onderhouden met het Syrische regime.

Burgeroorlog
In Syrië woedt al jaren een hevige burgeroorlog. Volgens een schatting van de Verenigde Naties kostte die tot nu toe aan 220.000 mensen het leven.

Foto: Assad in gesprek met een interviewster van de Libanese TV-zender Al Manar. © Reuters