fbpx

BDS-succes catastrofe voor Palestijnen

Deel deze post:
Lees ook:

De internationale Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) beweging zal er blij mee zijn, maar voor de ruim 900 Palestijnse medewerkers van het Israëlische SodaStream kost het waarschijnlijk hun baan. De producent van koolzuursystemen voor de thuismarkt verplaatst zijn fabriek van het in betwist gebied gelegen Ma’ale Adumim naar het zuiden van Israël. 

Dat betekent een grote klap voor de Palestijnse werknemers van SodaStream, die vanaf volgend jaar op straat komen te staan. Eerder dit jaar kwam SodaStream in het nieuws toen actrice Scarlett Johansson verscheen in een reclamecampagne van het Israëlische bedrijf. De BDS movement en Oxfam Novib uitten felle kritiek op Johansson, omdat ze vinden dat de actrice daarmee de in hun ogen illegale bezetting van Palestijns gebied goedkeurt.

Johansson reageerde door te stellen dat SodaStream juist een positieve bijdrage levert aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen, doordat het bedrijf ook de Palestijnse economie stimuleert. Werken bij Israëlische ondernemingen is populair onder Palestijnen, omdat de lonen er hoger zijn dan bij Palestijnse bedrijven.

Volgens BDS zijn alle Israëlische activiteiten in de Westbank illegaal, omdat Israël daarmee het internationaal recht zou schenden. Onzin, vindt directeur Daniël Birnbaum van SodaStream, die met zijn bedrijf juist de contacten tussen Israëli’s en Palestijnen wil stimuleren. Het is niet duidelijk of Birnbaum naar aanleiding van de kritiek van BDS heeft besloten om zijn fabriek te verplaatsen. Een aantal Palestijnse werknemers van SodaStream reageerden eerder dit jaar woedend op de kritiek van BDS, die volgens hen vooral schadelijk is voor de Palestijnse economie.

SodaStream verkoopt wereldwijd huishoudapparaten waarmee je zelf koolzuurhoudende frisdranken kunt produceren.