fbpx

Bizar: Als Palestijnse mannen hun vrouw slaan is dat volgens de VN de schuld van Israël

Palestijnse vrouwen
Deel deze post:
Lees ook:

Palestijnse mannen die hun vrouw mishandelen? Dat is natuurlijk de schuld van Israël! Tenminste, dat valt op te maken uit een rapport dat afgelopen week in de Verenigde Naties werd gepresenteerd.

Volgens de Kroatische VN-rapporteur Dubravka Simonovic raken Palestijnse mannen zó gefrustreerd van hun uitzichtloze situatie dat ze hun frustraties in bepaalde gevallen afreageren op hun vrouw. Dat huiselijk geweld onder Palestijnen niet bestreden kan worden is volgens Simonovic ook al de schuld van Israël. ‘Door de bezetting kan er geen eerlijke rechtspraak plaatsvinden’, zegt ze.

Kritiek

Hillel Neuer van UN Watch, een organisatie die de VN kritisch volgt, mocht tijdens een vergadering van de VN-Mensenrechtenraad reageren op het rapport. Hij vroeg zich af hoe Simonovic tot haar onderzoeksconclusies is gekomen, omdat cijfers en onderbouwingen om Israël te beschuldigen in het rapport ontbreken.

Gevaarlijk

Daarnaast verbaasde Neuer zich er over dat Simonovic geen aandacht besteedt aan andere belangrijke factoren die tot huiselijk geweld onder Palestijnen kunnen leiden, zoals islamitische predikers die op de Palestijnse televisie uitleggen hoe mannen het beste hun vrouwen kunnen slaan. Volgens Neuer is het rapport van Simonovic gevaarlijk, omdat Palestijnse mannen die hun vrouw mishandelen Israël daarvan de schuld kunnen geven.

Simonovic zelf was niet onder de indruk van de kritiek van UN Watch. Ze noemde de reactie van Neuer ‘generaliserend’. Daarin kreeg ze bijval van anderen, die Simonovic prezen voor haar uitgebreide onderzoek.