fbpx

Bizar: Obama stuurt last minute miljoenen naar Palestijnen

Deel deze post:
Lees ook:

Barack Obama blijkt een paar uur voor zijn vertrek als president van de Verenigde Staten op eigen houtje een enorm geldbedrag te hebben toegezegd aan de Palestijnse Autoriteit. Dat meldt Associated Press.

Obama liet afgelopen vrijdag aan het Amerikaanse congres weten dat er nog een paar ‘budgetwijzigingen’ doorgevoerd waren. Ondanks bezwaren van de Republikeinen besloot Obama de bedragen onopgemerkt goed te keuren. Het gaat om 221 miljoen (!) dollar voor de Palestijnse Autoriteit, 4 miljoen dollar voor klimaatprogramma’s en 1,25 miljoen dollar voor afdelingen van de Verenigde Naties.

Alles wijst erop dat deze laatste actie van Obama is gericht tegen zijn opvolger. Donald Trump staat namelijk vierkant achter Israël, gelooft niks van klimaatverandering en noemde de Verenigde Naties ‘een praatclubje dat af en toe samenkomt om het gezellig te hebben’. Na een anti-Israëlresolutie van de VN eind 2016 liet Trump via Twitter weten: ‘Stay strong, Israel, January 20th is fast approaching’. Daarmee doelde hij op het feit dat de Verenigde Staten onder zijn bestuur een heel andere Israëlkoers zal varen dan onder Obama.

Het Amerikaanse hulpgeld moet door de Palestijnse Autoriteit besteed worden aan het doorvoeren van politieke hervormingen en de wederopbouw van Gaza. Dat laatste is opmerkelijk, omdat de Gazastrook wordt bestuurd door terreurorganisatie Hamas.

In het verleden bleken subsidies aan de Palestijnse Autoriteit vaak in verkeerde handen te komen. Zo bleek vorig jaar dat een groot deel wordt doorgesluisd naar Palestijnse terroristen, en wordt het vermogen van de Palestijnse president Abbas geschat op zo’n 100 miljoen dollar.

Foto:  Drop of Light / Shutterstock, Inc.