fbpx

Brazilië: Israël is een soevereine staat

Israëlische vlag
Deel deze post:
Lees ook:

De aanstaande president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft aangekondigd de Braziliaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen.

Bolsonaro maakte dit vorige week bekend via een bericht op Facebook.

Jair Bolsonaro, een ultraconservatieve politicus, won vorige week zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië. Met de aankondiging over de Braziliaanse ambassade in Israël lost hij gelijk één van zijn verkiezingsbeloften in.

Bolsonaro: ”Israël is een soevereine staat en dat zullen wij respecteren.” Volgens bronnen krijgt Bolsonaro steun van de bijna 30 miljoen evangelische christenen in Brazilië, die over het algemeen pro-Israël zijn.

Lees ook ‘6 van de beste quotes van VN-ambassadeur Nikki Haley’ 

Tijdens de verkiezingscampagne kondigde Bolsonaro ook zijn plannen aan om de Palestijnse ambassade in Brazilië te sluiten. ”De Palestijnen moeten eerst een staat hebben voordat zij recht hebben op een ambassade,” aldus de aanstaande president.

Als de Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst wordt, treedt Brazilië daarmee in de voetsporen van de Verenigde Staten en Guatemala. De VS verplaatste in mei 2018 de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Paraguay verplaatste afgelopen zomer ook de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, maar deze werd in september alweer gesloten toen de nieuwe president, Mario Abdo Benítez, aan de macht kwam.