fbpx

Buza: het verzoenende ijs uit Israël

Deel deze post:
Lees ook:

Drie jaar geleden verklaarden zijn vrienden en familie hem nog voor gek, maar inmiddels is de Israëlische Adam Ziv een gevierd ondernemer. Samen met zijn vriend Alaa runt Adam het succesvolle ijsmerk ‘Buza’.

Dat is op zich niet bijzonder, maar wat Buza zo speciaal maakt is de achtergrond van het merk. Adam is namelijk Joods, Alaa een Arabier. In een paar jaar tijd is Buza, wat Arabisch is voor ijs, uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar Joden en christelijke- en islamitische Arabieren met elkaar samenwerken en genieten van het Buza-ijs.

Succes
Nadat de eerste ijswinkel van Adam en Alaa in Ma’alot Tarshiha (in Galilea) zo’n succes bleek, hebben ze besloten om een tweede vestiging te openen in Tel Aviv. Daar kun je genieten van het Buza-ijs in niet alledaagse smaken. Het ijs wordt gemaakt van lokale melk, fruit en noten.

De fabriek van Buza staat in kibboets Sasa, vlakbij Ma’alot Tarshiha. Er heerst nog de echte kibboetssfeer van vroeger, vindt Adam, die in Sasa opgroeide. “Het is onze ambitie om met Buza verder te groeien”, zegt Adam, “maar alleen met behoud van onze unieke smaak”.

Je kunt Buza liken op Facebook of volgen via Instagram.

Foto: Het ondernemende duo Adam (links) en Alaa van Buza. © Anne Taillandier.