fbpx

Carnaval in België: Joden zijn insecten

Foto: screenshot
Deel deze post:
Lees ook:

Het is weer carnaval, een feest waarbij grote mensen even kind zijn. Verkleed over de straten, feesten en veel drinken. In België gingen honderden mensen gekleed als orthodoxe Jood, compleet met haakneuzen en pijpenkrullen. Ook liepen ze rond verkleed als Joodse insecten. Er kwam veel kritiek op deze antisemitische carnavalsoptocht.

Joden tijdens carnaval in Aalst

Joden worden afgebeeld als ongedierte, met het opschrift ‘Klaagmier’. Dit verwijst naar de Klaagmuur, die trouwens ook getoond werd. Vorig jaar kreeg het Belgische Aalst te maken met protest tegen de Joodse karikaturen tijdens de carnavalsoptocht, maar dit jaar is het weer raak. En erger nog, het is een duidelijke reactie op de kritiek van vorig jaar.

Joden worden afgebeeld als ongedierte, met het opschrift ‘Klaagmier’.

De reactie van Aalst over carnaval

Volgens Aalst steekt carnaval de draak met alles en iedereen ‘Wanneer men tegen een Aalstenaar zegt dat een bepaalde vorm van humor niet mag, dan zal dat, zeker als het gaat om carnaval, juist wel gebeuren en vaak nog uitvergroot.’ Zo ook met de Joden. Aalst had er geen zin meer in om zich steeds te moeten verantwoorden over de antisemitische carnavalsoptocht. ‘Wij hebben het gehad met de groteske verwijten’, liet burgemeester Christoph D’Haese weten.

‘Wanneer men tegen een Aalstenaar zegt dat een bepaalde vorm van humor niet mag, dan zal dat, zeker als het gaat om carnaval, juist wel gebeuren en vaak nog uitvergroot.’

Carnaval vs. de Holocaustherdenking

Een paar weken geleden was de Holocaust-herdenking, waarbij iedereen van mening was dat dit nooit meer mocht gebeuren. Men werd stilgezet bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en alle antisemitisme van toen. Tijdens carnaval wordt dat voor het gemak even vergeten en worden Joden weggezet als ongedierte en mikpunt van spot. Hebben we dan niets geleerd van de geschiedenis?

De tegenstrijdigheid van carnaval

Ik weet niet hoe jij hierover denkt, maar ik vind het veel te ver gaan. Op deze manier wordt antisemitisme normaal en zelfs aangemoedigd. Dat, terwijl er in Europa zoveel ‘gevochten’ wordt tegen discriminatie en racisme. Er wordt gepleit voor gelijkheid en tolerantie. Midden in een wereld van Zwarte Pietendiscussies is dit ineens wel toegestaan en moeten we er tijdens carnaval maar de humor van inzien. Joden mogen blijkbaar wel (weer) het mikpunt van spot zijn.

Wat vind jij hiervan? Moet kunnen, of gaat het te ver? Laat het ons weten!

Wist je trouwens dat Joden en carnaval een nare geschiedenis hebben? Lees dit achtergrondartikel maar eens.

Foto: screenshot