fbpx

5 dingen waardoor Israël het coronavirus onder controle kreeg!

ani-kolleshi-7jjnJ-QA9fY-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

De afgelopen weken zat Israël in een complete lockdown. Intussen worden de maatregelen langzamerhand weer versoepeld en mogen mensen voorzichtig weer de straat op. In heel Israël zijn tot nu minder dan driehonderd mensen overleden aan het virus. In Nederland meer dan vijfduizend. Dat is een enorm verschil! Hier 5 maatregelen die Israël heeft genomen.

1. Door isolatie kon het coronavirus zich slecht verspreiden

Israël ging in lockdown. De grenzen gingen dicht en men mocht alleen de straat op voor boodschappen. Mensen die toch het land binnenkwamen moesten eerst twee weken verplicht in quarantaine. Israëls grenzen zijn nog wel open voor Joden die willen immigreren! Vorige week werden achttien nieuwe immigranten verwelkomt op het vliegveld in Tel Aviv.

‘De staat Israël is de thuisbasis van alle Joden, overal, ongeacht waar ze nu wonen’, zei minister van Aliyah. ‘De poorten van Israël staan altijd open voor de Olim [immigranten], en ik ben hier erg trots op!’

Naast dat de grenzen dichtgingen, werden ouderen van de rest van de bevolking gescheiden, omdat zij de meest kwetsbare groep zijn. Op deze manier werd de verspreiding van het virus beperkt.

Israëli’s werden tijdens deze lockdown erg creatief. Zo zongen ze vanaf balkons met elkaar tijdens Pesach. Ook werd er een indrukwekkend lied gemaakt over de lockdown.

Ouderen werden van de rest van de bevolking gescheiden, omdat zij de meest kwetsbare groep zijn.

2. Het Israëlische leger hielp een handje

Soldaten werden ingezet om mee te helpen steden en wijken af te sluiten. Ook pakten ze voedselpakketten in voor ouderen en deelden deze uit. Daarnaast gebruikten ze hun kennis in oorlogsvoering om beademingsmachines of een ventilatiefilters te bouwen!

Check deze video hoe soldaten dansen tijdens het inpakken van voedselpakketten:

3. Hulp van onder anderen de Mossad

Niet alleen het leger hielp mee. Ook veiligheidsdiensten werden ingezet. De Shin Beth werd ingezet om bewegingen van besmette Israëli’s te volgen. De Mossad bracht beschermingsmaterialen en uitrustingen die moeilijk te verkrijgen waren naar Israël.

De Shin Beth werd ingezet om bewegingen van besmette Israëli’s te volgen.

4. Het uitvinden van hulpmiddelen tegen corona

De grote inovatiesector in Israёl hielp mee om technologische oplossingen aan te dragen om het coronavirus tegen te gaan.

Onderzoekers van de Ben Goerion Universiteit hebben bijvoorbeeld een methode ontwikkeld om vast te stellen in welke wijken van dorpen en steden het virus zich bevindt en dat maakt het mogelijk om in een vroeg stadium mensen te isoleren. Dit doen ze door riool- en afvalwater te testen op corona.

De lucht op afdelingen en operatiekamers wordt gefilterd en virussen worden geneutraliseerd.

De Israёlische start-upbedrijf Aura Air heeft een luchtfilter ontwikkeld dat nu al is geїnstalleerd in the Sheba ziekenhuis in Ramat Gan. De lucht op afdelingen en operatiekamers wordt gefilterd en virussen worden geneutraliseerd. Als het goed is kunnen Europese landen dit filter binnenkort ook krijgen!

5. Het ontwikkelen van een vaccin of medicijn tegen het coronavirus

Wetenschappers werkten dag en nacht werkten aan het vinden van het juiste medicijn om coronapatiënten te genezen of om een vaccin te vinden voor het coronavirus.

Het Israëlische onderzoekscentrum Gilead Sciences werkt aan de productie van het medicijn ‘Remdesivir’, dat het ziekteproces van coronapatiёnten met meer dan 30 procent verkort en daardoor de overlevingskansen aanzienlijk vergroot.

Tot slot is er de firma MIGAL in Galilea dat nu samen met andere bedrijven werkt aan de spoedige introductie van een vaccin tegen het coronavirus. MIGAL-onderzoekers begonnen vier jaar geleden al het werk voor het ontwikkelen van een vaccin dat een virale chronische ontsteking in de luchtwegen van kippen moest voorkomen. Toen het coronavirus uitbrak begonnen ze aan het ontwikkelen van een vaccin.

Wetenschappers werkten dag en nacht werkten aan het vinden van het juiste medicijn om coronapatiënten te genezen of om een vaccin te vinden voor het coronavirus.

Dr. Chen Katz van de biologische onderzoeksafdeling van MIGAL zegt nu dat het vaccin binnen een paar weken klaar zal zijn en daarna via goedkeuring van het Israёlische Ministerie van Gezondheid kan worden ingezet om verdere uitbreiding van corona te voorkomen.

Tot slot: Israëli’s zijn gewend aan tijden als deze!

In Nederland is er geen lockdown (geweest). Wij hebben geen idee hoe het is om verplicht lang binnen te moeten blijven. We zijn gewend aan onze vrijheid. Voor Israël is deze lockdown niet de eerste.

De bevolking in Isaёl is gewend aan crisissen en tot een gedwongen verblijf in huis.

De bevolking in Isaёl is gewend aan crisissen en tot een gedwongen verblijf in huis. Tijdens de eerste en tweede Golfoorlog (in 1980 en 2003) moesten ze namelijk ook lange tijd doorbrengen in schuilkelders.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Christenen voor Israël. Het hele artikel lezen? Dat kan hier!

Lees hier drie redenen waarom je niet bang hoeft te zijn voor het coronavirus!