fbpx

De 5 meest bizarre complottheorieën over Israël

Deel deze post:
Lees ook:

Complottheorieën tegen het Joodse volk zijn al zo oud als het volk zelf. Al duizenden jaren zijn Joden een geliefde zondebok en worden ze vroeg of laat beschuldigd van alles wat er misgaat. Sinds de oprichting van de Joodse staat Israël in 1948 is dat alleen maar toegenomen. We zetten de 5 meest bizarre complottheorieën die over Israël en Joden de ronde doen voor je op een rijtje.

1. De protocollen van de wijzen van Sion

De grondlegger van de moderne complottheorieën tegen Joden. De ‘Protocollen van de wijzen van Sion’ is een verslag van een vergadering van Joodse leiders uit 1897. Niks raars aan, behalve dan dat die vergadering helemaal nooit heeft plaatsgevonden. Deze Joodse leiders (die de ‘wijzen van Sion’ werden genoemd) zouden in het Zwitserse Basel bij elkaar zijn gekomen en plannen hebben gevormd voor een Joodse wereldheerschappij. In de documenten staat uitgebreid beschreven hoe dat gerealiseerd zou moeten worden en daarom werd aanvankelijk gedacht dat de protocollen echt waren.

Kort na het verschijnen van de Protocollen van de wijzen van Sion gebruikte de Russische geheime dienst ze om Joden de schuld van de chaos in het Russische Rijk in de schoenen te schuiven. Hoewel al snel werd aangetoond dat de documenten nooit echt konden zijn, worden ze nog steeds graag door antisemieten gebruikt om het gevaar van ‘de Joden’ aan te tonen. In het handvest van terreurorganisatie Hamas worden de Protocollen geciteerd om de ‘zionistische complotten’ te bewijzen.

2. Israël en de aanslagen van 9/11

De aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 zijn sowieso al een geliefd onderwerp voor complotdenkers en Israël speelt daarin vaak een belangrijke rol. De eerste berichten over een mogelijk Israëlisch complot verschenen amper vier dagen na de aanslagen. De Syrische krant Al-Thawra verspreidde het ‘nieuwtje’ dat vierduizend Joden op 9/11 niet op hun werk in de Twin Towers kwamen opdagen, omdat Israël ze op de hoogte had gesteld van de aanstaande aanslag. Al snel werd dit bericht overgenomen door andere media: een eerste aanzet tot een hele reeks aan complottheorieën over de Israëlische betrokkenheid bij de aanval op de VS.

Volgens een onderzoek van de Anti-Defamation League (ADL) uit 2011 waren er op dat moment zo’n 36.000 complotvideo’s te vinden op internet, waarvan er 16.000 Israël beschuldigden van betrokkenheid bij 9/11. Bijna allemaal weten ze te melden dat de Israëlische geheime dienst Mossad van tevoren afwist van de aanslagen of ze zelfs zelf heeft gepland. Hoewel er wel degelijk Joden en Israëli’s waren onder de slachtoffers en het nooit is bewezen dat anderen dan de terroristen zelf afwisten van de aanslagen, blijven veel complotdenkers stellig volhouden dat de ‘zionistische lobby’ betrokken is bij de aanslagen van 11 september 2001.

3. Israël zit achter ISIS

Toen de Nederlandse ambtenaar Yasmina Haifi vorige maand beweerde dat ISIS helemaal geen islamitische groepering, maar een juist ‘zionistisch complot’ is, kreeg ze eerst veel kritiek over zich heen. Yasmina werd vanwege haar tweet zelfs ontslagen. Toch kon ze ook rekenen op veel steun voor haar stelling. Vooral op social media beweren veel mensen dat Israël ISIS in het leven heeft geroepen om de islam in een kwaad daglicht te zetten. Anderen gaan nog een stapje verder en beweren dat Israël ook hulp krijgt van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

4. Israël schoot vlucht MH17 neer

Op 17 juli van dit jaar stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer. Het vliegtuig was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar werd boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Hoewel het onderzoek nog loopt en de oorzaak en de daders van de ramp nog niet duidelijk zijn, menen veel complotdenkers het antwoord al te weten. Zij denken niet in de richting van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, maar aan heel iets anders: Israël zou vlucht MH17 hebben neergehaald, om ze de wereldaandacht af te leiden van de situatie in Gaza, waar op dat moment een hevige oorlog woedde tussen het Israëlische verdedigingsleger en terreurorganisatie Hamas.

Die berichten werden eerst verspreid door de Iraanse staatstelevisie, maar werden later ook overgenomen door complotdenkers wereldwijd. Zo zou er een militair vliegtuig van Israël in de buurt zijn gesignaleerd van vlucht MH17 en wisten de ‘zionistische leiders’ in Oekraïne vooraf al van de aanslag op het vliegtuig. Wij wachten liever nog even het onafhankelijke onderzoek af.

5. Israël gebruikt spionagevogels

Een mooie afsluiter van dit toch al bijzondere rijtje: de Israëlische geheime dienst zou dieren gebruiken om mensen in andere landen te bespioneren. Zo pakte de Egyptische politie vorig jaar een ooievaar op die werd verdacht van afluisterpraktijken voor Israël. Het dier zou een opnameapparaatje aan zijn veren bevestigd hebben en werd daarom enkele dagen achter slot en grendel gezet. Na onderzoek bleek het zwarte kastje geen opnameapparaat te zijn, maar een bird tracker die door een groep vogelaars aan het dier was meegegeven om de vliegafstanden van de ooievaar te onderzoeken. Eerder al werden in Soedan een adelaar en in Turkije een torenvalk opgepakt op verdenking van spionage voor de Mossad.

Foto | flickr.com