fbpx

DOEkraïne 2018 – dag 5

Oekra2018
Deel deze post:
Lees ook:

Dag 5: Inpakkers

Onze eerste dag in Oekraïne! We worden in ons hotel opgehaald door Koen Carlier. Hij komt uit België (fijn, we kunnen Vlaams met hem praten!) en werkt al 20 jaar bij Christenen voor Israël in Oekraïne en heeft de projecten hier opgezet.

Vandaag gaan we voedselpakketten inpakken voor de arme Joodse gemeenschappen rondom Vinnitsa. Dit doen we in de ruimte van één van de baptistenkerken in Vinnitsa. We ontmoeten hier allerlei vrijwilligers uit Oekraïne, die ook meehelpen met inpakken, onder andere uit de baptistenkerk. Toen ik vroeg in de groep wat sowieso in de blog zou moeten van vandaag, werd gezegd: ‘dat de mensen hier zo lief en gastvrij zijn!’ Nou, dat zijn ze. We worden hartelijk ontvangen met een heerlijk ontbijt en krijgen een rondleiding van Sascha door de kerk. Vervolgens gaan we aan het werk. Stroop die mouwen maar op! Best even lekker na al die indrukken en informatie: verstand op nul en gaan (zie ook filmpje). We leren een Russisch woord: ‘spazeba’ (lees: bedankt/dankjewel). Onze Oekraïense mede-inpakkers oefenen op hun beurt hard om steeds ‘dankjewel’ te zeggen. Dat inpakken gaat snel zo, het is ook super gezellig! Na een aantal uur hebben we een stapel van 1000 voedselpakketten. Even trots poseren voor deze prestatie (zie foto). De rest van de week gaan we deze voedselpakketten uitdelen.

Na het inpakken hebben we vrije tijd. We kiezen voor waterfietsen op de rivier van Vinnitsa. Lekker even iets heel anders! Bij ons fungeren waterfietsen tevens als botsauto’s (of botsboten). Dit wordt niet erg gewaardeerd door de verhuurders. Die lompe Nederlanders ook.

Ons avondeten nuttigen we in de oude synagoge van Vinnitsa, de enige synagoge die echt nog in gebruik is. De mannen moeten een keppeltje op en er worden Israëlische liedjes voor ons gespeeld. Bij ‘hava nagila’ doen we natuurlijk allemaal even mee (zie filmpje). Rabbi Shaul komt ons kort een boodschap meegeven: wees een licht in deze wereld. Allemaal kleine lichtjes bij elkaar worden één groot licht dat zich verspreidt in de duisternis. Hiermee wijst hij ook op de duistere geschiedenis van de holocaust. Hij bedankt ons voor onze komst en voor wat wij willen doen voor de Joden hier.

Vanaf de synagoge lopen we naar de Roshen Fountain: een grote fonteinshow, die in de zomermaanden iedere avond draait. Het is een spetterende show (letterlijk en figuurlijk) met veel muziek, kleuren en zelfs videobeelden in het water. Hierna worden we door Sascha en Maxime -onze Oekraïense bodyguards- netjes teruggebracht naar de plek waar Koen ons opwacht. Hij brengt ons naar het hotel en neemt meteen onze -uit Nederland meegenomen- koffie, kaas en stroopwafels in ontvangst. Stroopwafels zijn zeer geliefd bij de plaatselijke medewerkers van Christenen voor Israël. Die zijn zo op!

Het was weer een lange dag vandaag en dan ook niemand vindt het erg om de bedden van ons hotel van dichterbij te bekijken. Spokoinoi nochi! (lees: goedenacht!)