fbpx

En de Pallywood Awards gaan naar…

Deel deze post:
Lees ook:

Vergeet Hollywood: Pallywood is het helemaal in 2016. De Amerikaanse historicus Richard Landes introduceerde deze term in zijn documentaire over Palestijnse propaganda en is nog steeds booming.

In zijn docu toont Landes aan hoe Palestijnse videojournalisten Israël in een kwaad daglicht zetten door zogenaamde confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische nepsoldaten in scène te zetten, op video en foto vast te leggen en deze beelden internationaal te verspreiden. Die beelden zien er vaak heftig uit, maar als je de making of er van ziet lijkt het nogal knullig.

Wij vinden het hoog tijd om de hardwerkende Pallywood-acteurs eens flink in het zonnetje te zetten. Dit is onze top-5 van de Pallywood Awards!

*TROMGEROFFEL*

5. Selfie deel 1

Palestijnse selfie

Wat doe je als je wordt achtervolgd door twee bewapende Israëlische soldaten? Natuurlijk! Dan neem je snel een selfie en plaats je die op Twitter. Deze foto ging heel snel viral om Israël in een kwaad daglicht te zetten, maar helaas: het bleek een aandachtsstunt te zijn van een groep Palestijnse hiphoppers. Oh ja, let ook even op die vette sneakers waarop de ‘Israëlische’ soldaten rennen. Lijkt net echt, jongens!

4. Selfie deel 2

pallywood_selfie

Op nummerrr 4 opnieuw een selfie. Want als je net een geweer tegen je snufferd gedrukt krijgt wil je wel even je momentje pakken, toch? Deze Pallywood-acteur ging in ieder geval maar wat graag op de foto met zijn Israëlische belager. Al snel na het verspreiden van de bovenste foto verscheen ook de onderste online, maar toen was het kwaad voor Israël al geschied. Daarom verdienen deze acteurs een plekje in onze top-5!                    

3. De familie Tamimi

Ahed Tamimi

Een Pallywood top-5 zou niet compleet zijn zonder de familie Tamimi. Dit Palestijnse gezin duikt regelmatig op in video’s en op foto’s, waarbij vooral de schattige dochter Ahed in beeld wordt gebracht. Zij is ook vaak degene die een confrontatie met Israëlische soldaten uitlokt, door ze net zolang te treiteren tot ze actie ondernemen. Op dat moment schakelt oom Bilal Tamimi zijn camera in, legt de confrontatie op beeld vast en verspreidt de video’s via zijn YouTube-kanaal. Een goed concept, waarvoor de familie zelfs in de prijzen viel bij de Turkse premier Erdogan.

Check hier hoe de familie Tamimi in de praktijk te werk gaat.

foto: Mohamad Torokman/Reuters

2. Walgelijke journalistiek

Mohammed al Farra

Of hij trots moet zijn op deze notering weten we niet, maar toch staat de Palestijnse ‘journalist’ Mohammed Omer op plek twee in deze top-5. Reden: deze tweet, waarin hij dit Palestijnse jochie misbruikt om Israël weg te zetten als barbaren. In werkelijkheid is het ventje op de foto helemaal geen slachtoffer van een bombardement van Israël, maar gaat het om Mohammed al-Fara die de pech had om in de Gazastrook te worden geboren met een zeldzame afwijking.

Om zijn leven te redden moesten zijn handen en voeten worden geamputeerd, wat gebeurde in een Israëlisch ziekenhuis. Toen de operatie klaar was en Mohammed terug kon naar Gaza, gaven zijn ouders aan het kind “niet meer te willen hebben”. Sindsdien wordt Mohammed verzorgd in Israël. Dat journalist Mohammed Omer met deze foto zijn tienduizenden volgers op Twitter misleidde om Israël te bashen is, zacht uitgedrukt, walgelijk.

foto: AP/Dan Balilty

1. Een ode aan al die andere Pallywood-acteurs

Deze top-5 is veel te kort om al die andere Pallywood-acteurs te kunnen noemen. Zoals deze, deze en deze. Om er toch maar langzaamaan een eind aan te breien sluiten we de top-5 af met een deel van de docu die Richard Landes samenstelde over de Palestijnse drang om met fakebeelden Israël weg te zetten als barbaren. Belangrijkste boodschap: geloof niet alles wat je ziet.