fbpx

Eurovisie Songfestival – Israël is toch geen Europa?

EUROVISION TEL AVIV
Deel deze post:
Lees ook:

Het Eurovisie Songfestival 2019 is gister begonnen en vindt dit jaar plaats in Israël. Maar wacht even, Israël ligt toch niet in Europa?

De Israëlische Netta Barzilai won vorig jaar het Songfestival en daarom mag het event dit jaar plaatsvinden in Israël. Maar hoe kan dat, als Israël niet in Europa ligt? Hoe zit dat eigenlijk?

Topo

Even terug de schoolbanken in: waar ligt de grens van Europa?

Officieel ligt de grens van Europa in Rusland, het Oeralgebergte, met als ondergrens de Kaukasus (waar ook Georgië en Azerbeidzjan liggen). Alles links van het Oeralgebergte ligt in Europa, alles rechts van het gebergte hoort bij Azië.

Terug in de tijd: Israëls inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1979

Israël hoort dus eigenlijk niet bij Europa, maar mag toch meedoen met het Songfestival. Hoe zit dat?

Europese Radio-unie

Elk land dat actief lid is van de Europese Radio-unie (EBU – European Broadcasting Union) mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De EBU is een samenwerkingsverband tussen publieke omroepen uit verschillende landen, waaronder landen uit het Midden-Oosten, West-Azië en Noord-Afrika. Israël is al sinds 1957 lid van deze unie.

Australië is dan weer een apart geval: het is geen lid van de EBU, maar werd uitgenodigd om mee te doen in 2015 toen het Songfestival zestig jaar bestond, omdat het zo’n populair event is bij Australiërs.

Gisteren waren de eerste halve finales; check hier welke 10 landen al door zijn naar de finale, die zaterdag plaatsvindt. De Nederlandse inzending van het Songfestival, Duncan Laurence, zal in de halve finale van donderdag strijden om een plekje in de finale.

Foto: Hadas Parush/Flash90