fbpx

GeenStijl start crowdfundingsactie voor mishandeld Joods echtpaar

Deel deze post:
Lees ook:

Weblog GeenStijl is een crowdfundingsactie begonnen voor Samuel en Diana Blog. Het hoogbejaarde Joodse echtpaar werd afgelopen september in hun Amsterdamse woning beroofd en mishandeld.  

De twee overvallers deden zich voor als politieagenten en wisten zo het huis van Samuel en Diana binnen te komen. Vrijwel meteen begonnen ze het echtpaar toe te takelen. Tijdens de daaropvolgende rooftocht door de woning namen de overvallers onder meer juwelen, kleding en een kluis met €15.000,- mee. Het echtpaar raakte bij de overval zo zwaar gewond dat het in een verzorgingstehuis moest worden opgenomen. Samuel raakte door de harde klappen op zijn hoofd zelfs blind.

Auschwitz
Tijdens de mishandeling riepen de indringers onder meer dat Diana een ‘vuile jodin’ was en dat zowel zij als haar man Samuel hadden moeten worden vergast in Auschwitz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook Diana onder, maar werd verraden en belandde in concentratiekamp Auschwitz. Samuel wist de oorlog te overleven doordat hij als kind uit de Hollandse Schouwburg (een verzamelcentrum voor Amsterdamse Joden die op transport werden gezet) werd gesmokkeld en onderdook.

Opsporing Verzocht
De zaak trok de aandacht van GeenStijl na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daar beweerde politiewoordvoerder Ellie Lust kurkdroog dat de Amsterdamse politie geen idee heeft wat het motief van de gewelddadige beroving is, terwijl Samuel en Diana duidelijk hebben aangegeven dat het om een antisemitisch voorval gaat.

Crowdfunding
GeenStijl-verslaggever Jan Roos is woedend over het stilzwijgen van de Amsterdamse politie. Hij interviewde Diana Blog voor zijn rubriek Gesprek op Niveau, zodat zij alsnog haar verhaal kan delen. Naar aanleiding van Diana’s aangrijpende verhaal startte Roos een crowdfundingsactie, waarmee hij een bedrag van €15.000,- wil inzamelen voor het Joodse echtpaar. “Deze mensen is alles afgenomen”, vertelt Roos. “Hun geestelijke en lichamelijke verwoesting valt nooit meer te herstellen, maar het financiële gedeelte misschien wel. Naast de vijftienduizend euro, die bedoeld was voor hun eigen begrafenis, is van mevrouw Blog al haar kleding afgenomen.”

[UPDATE: het streefbedrag van €15.000,- is inmiddels gehaald!]

Klik hier om de crowdfundingsactie voor Samuel en Diana Blog te steunen.

Bekijk het interview met Diana Blog: