fbpx

“Geweld tegen homo’s is onacceptabel”

Deel deze post:
Lees ook:

Nadat een orthodoxe Jood in Jeruzalem tijdens de gay pride parade instak op bezoekers aan deze homomars, is de reactie van de wereld voorspelbaar: Joden zijn extremisten.

De daad van een eenling spiegelt af op Israël en het Joodse geloof. Maar de nuance lijkt vervlogen. Opnieuw blijkt hoe weinig mensen weten van het Jodendom. Dat vanuit de orthodoxie juist sterke kritiek wordt geuit op deze moorddadige actie, wordt vrijwel door niemand gehoord.

Ook de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft geen goed woord over voor wat er in Jeruzalem is gebeurd. “Het is volledig onacceptabel. Je kunt van mening verschillen met mensen, maar dat uit je in een gesprek. Niet met moord en geweld.”

“Je kunt van mening verschillen met mensen, maar dat uit je in een gesprek. Niet met moord en geweld.”

Dat zijn niet zomaar fatsoensnormen, maar ook vanuit de Bijbel leert het Jodendom om niet te moorden en om het oordeel aan God te laten. Daarom klinkt ook vanuit orthodox-Joodse hoek een duidelijke afkeer van deze gruweldaad, maar deze stem gaat ten onder in het mediageweld waarin juist de extremistische uitingen van margegroeperingen worden uitvergroot en als algemeen worden gepresenteerd.

Maar op die eenzijdigheid en verdraaiing gaat opperrabbijn Jacobs niet in: “Daarover wil ik op dit moment helemaal niets zeggen,” zegt hij. “Ik wil op geen enkele wijze goedpraten wat deze man in Jeruzalem heeft gedaan. Ook een verslaggeefster van de Evangelische Omroep, met wie ik werk aan een reportage, vroeg naar mijn mening. Ik heb ook haar alleen maar willen zeggen: ‘volstrekt onacceptabel’ en verder wilde ik er niet op in gaan.”

Foto: RD/Anton Dommerholt