fbpx

Gilad Nezer: ‘Ik wil mensen inspireren met Israëlische muziek’

De Israëlische band Zan Nadir.
Deel deze post:
Lees ook:

Donderdag 19 september is het zover: Israel in Fusion Music Night met de Israëlische band Zan Nadir!

Isreality sprak met lead singer Gilad Nezer over zijn achtergrond, Israëlische muziek en het concert in Nijkerk.

Gilad, jouw naam klinkt exotisch. Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam spreek je eigenlijk uit als Gil-ad en het betekent eeuwige vreugde. Ik ben in Israël geboren en getogen en heb daar een mooie jeugd gehad. Ondanks de turbulente tijden die al vanaf mijn geboorte in Israël met enige regelmaat voorkomen, heb ik dat land altijd een veilige plek gevonden. Bovendien, ik voel me thuis overal waar ik ben – het liefst tussen mensen die positief en vriendelijk zijn.

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen?

Aanvankelijk had ik werktuigbouw gestudeerd – ‘een echte baan’ – en was ik jarenlang werkzaam als officier bij defensie. Maar de muziek trok! Al gauw bleek ik ‘een verspild talent’ te zijn en moest ik beslissen of ik er voor de volle honderd procent voor wilde gaan en de zekerheid van een vaste baan achter me wilde laten…

En zo ben ik in 2002 vertrokken naar Nederland en begon ik aan mijn master Opera bij het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Vervolgens ben ik aangenomen bij het Nederlands Kamerkoor en in 2005 als de voorzanger ingesteld bij de Liberale Joodse Gemeente in Amsterdam.

‘Alles blauw-wit-oer-Israëlisch!’

Daarnaast ben ik altijd een gepassioneerd Israëlisch musicus gebleven. Ik vind het belangrijk om mijn passie te delen en om mensen te inspireren met Israëlische teksten en muziek. Hiervoor heb ik een professionele band opgebouwd met Israëlische topmuzikanten: Yishay Glick, Guy Salamon en Eyal Margalit. De band heet Zan Nadir, wat zeldzaam soort betekent. Dit is dezelfde naam als de titel van een bekend lied dat wij graag zingen.

Wat doet Israëlische muziek met jou?

Heel veel! Allereerst, Israëlische liedjes zijn voor mij verbonden met plekken, met situaties, met mensen die ik lief heb en die ik soms mis. Maar daarnaast merk ik dat Israëlische muziek, ook voor Nederlanders die geen woord Hebreeuws spreken, een ongekende diepte kan hebben en ze bijzonder ontroert.

Waarom is Israëlische muziek zo bijzonder?

Ik denk dat de unieke combinatie van de taal en complexe, soms verrassende harmonieën dit mogelijk maakt – er is een mengeling van vrolijkheid en verdriet, soms in hetzelfde ogenblik.

Waarom moet iedereen naar de Israel in Fusion Music Night op 19 september komen?

‘Israel in Fusion Music Night’ wordt een mooi concert, waarin we zullen laten horen hoe Israëlische muziek inspiratie haalt uit verschillende bronnen en die weet te combineren met prachtige, soms oeroude teksten.

Je gaat mee dansen op Zuid-Amerikaanse ritmes, de melodie herkennen van een gebed of een pittig gedicht horen op een meeslepende Griekse dans. Die combinatie, in muziek net zoals bij onze eetcafés, is de herkenbare fusion kitchen van de Israëlische muziek!

Alle teksten heb ik zelf – volgens mij voor het eerst in Nederland – vertaald. Deze teksten zullen, mooi vormgegeven, op het scherm zichtbaar zijn. Op het podium zingt de band Zan Nadir, versterkt door een vijftalig vocaal ensemble van zangers die hun eigen keuze van geliefde liederen met jou zal delen. Alles blauw-wit-oer-Israëlisch!

Ik verheug me op een avond vol muzikale verbinding!

Boek snel je tickets voor Israel in Fusion Music Night voor maar €10,-!