fbpx

Grote schoonmaak bij de Klaagmuur! (video)

Klaagmuur
Deel deze post:
Lees ook:

Wist je dat de Klaagmuur elk jaar schoongemaakt wordt? Het hele jaar worden de stenen door tienduizenden mensen uit Israël en de hele wereld bezocht en aangeraakt. Veel mensen laten er een briefje achter. Vorige week dinsdag was deze jaarlijkse grote schoonmaak!

Elk jaar voordat Pesach begint, worden de gebedsbriefjes verwijderd die tussen de stenen in de afgelopen maanden zijn weggestopt. In verband met het coronavirus wordt het werk dit jaar gedaan met behulp van handschoenen en houten wegwerpgereedschap.

Bekijk hier hoe ze de Klaagmuur schoonmaken:

Wat gebeurt er met de gebedsbriefjes?

De briefjes zijn verzameld in speciale zakken en zullen samen met andere heilige papieren op de Olijfberg worden begraven.

Sinds Rosh Hashana 2019 zijn er ook meer dan 18.000 gebedsbriefjes van over de hele wereld naar de Kotel gestuurd via de website van de Westmuur. Veel mensen willen graag hun gebed bij de Klaagmuur achterlaten, maar zijn niet in staat er te komen. Vooral nu niet met het coronavirus. Via deze website kunnen mensen hun gebed doorgeven en worden al deze gebeden op briefjes gezet. Vervolgens worden ze in de Klaagmuur gestopt.

Rabbijn Rabinowitz

Rabbijn Shmuel Rabinowitz, rabbijn van de Klaagmuur, was bij het verwijderen van de briefjes aanwezig en bad voor het herstel van alle mensen die ziek zijn geworden door het coronavirus. Hij bad voor zowel Joden als voor de rest van de wereld.

Hij zei: “Tijdens deze moeilijke dagen waarin het coronavirus zich over de hele wereld verspreidt en ons leven bedreigt, verzamelen we gebeden van over de hele wereld in het overblijfsel van onze vernietigde Tempel. Wij bidden tot de Schepper van het universum, dat Hij ons een volledige genezing zal sturen en een goede gezondheid. Verlos ons van dit virus dat de wereld heeft aangevallen.”

Meer weten over de Klaagmuur? Lees dan dit artikel!