fbpx

Helft Israëli’s vreest nieuwe Holocaust

Deel deze post:
Lees ook:

Tijdens zijn toespraak op Yom Hashoah (de Israëlische herdenkingsdag van de Holocaust) waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de westerse landen om niet opnieuw de ogen te sluiten voor de bedreigingen voor het Joodse volk.

Netanyahu verweet de internationale gemeenschap dat ze niks doen tegen de haatpolitiek vanuit Iran, net zoals de wereld 75 jaar geleden niks deed tegen nazi-Duitsland.

“Het Westen maakte voor de Tweede Wereldoorlog een fatale fout en die fout maken ze nu weer”, zei Netanyahu. In zijn toespraak noemde hij de gevaren in het Midden-Oosten op, inclusief de Iraanse plannen om de Joodse staat van de kaart te vegen.

De 91-jarige Holocaustoverlevende Mordechai Kestner is het met Netanyahu eens: “Toen geloofde het Westen de dreigende woorden van de nazi’s niet en nu nemen ze het gevaar van de radicale islam, dat de vernietiging van Israël nastreeft, niet serieus.” Er wonen in Israël nog steeds ongeveer 200.000 overlevenden van de Holocaust, van wie 45.000 onder de armoedegrens moeten leven. In totaal zijn er wereldwijd nu zo’n 14 miljoen Joden: twee miljoen minder dan aan het begin van de Holocaust.

Uit een enquête van de Israëlische website NRG bleek deze week verder dat de helft van de Israëli’s een nieuwe Holocaust vreest, vanwege de toenemende Jodenhaat en de dreiging vanuit Iran.

Foto | Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak in Yad Vashem. Yonatan Sindel/Flash90