fbpx

Het vredes-experiment

Peace Unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

In Givat Haviva, een kibboets in het noorden van Israël, worden jonge leiders opgeleid om vrede te bereiken in het Midden-Oosten.

In Givat Haviva staat een internationale school, gelegen te midden van Arabische dorpen en Joodse agrarische nederzettingen.

Bruggen

Op de campus wonen 55 Palestijnse en Israëlische leerlingen, plus nog leerlingen uit andere landen. In een tweejarig programma leren ze bruggen bouwen tussen culturen, talen en historische, elkaar tegensprekende verhalen.

Geschiedenis

Eén van de leerlingen vertelt: ‘In mijn dorp zou niemand zich aan de kant van de Joden opstellen om stil te staan bij hun leed. We zijn voortdurend elkaars tegenstanders, maar hier leren we de geschiedenis van de ander kennen. Ik ben een Arabisch-Israëlische Palestijnse. In andere landen heeft mijn volk het zwaar te verduren, maar in Israël wordt voor onze veiligheid gezorgd.’

Gastvrouwen en gastheren

‘De internationale leerlingen helpen om met elkaar in gesprek te komen’, zegt directrice Nurit Gery. Doordat de Joodse en Arabische leerlingen de gastvrouwen en gastheren zijn, moeten ze aan de buitenlandse leerlingen de situatie in Israël uitleggen. Zo komt er een open discussie op gang over de problematiek.

Identiteit

De directrice benadrukt dat het doel niet is om iemands identiteit af te nemen of om iemand in het keurslijf van wereldburger te duwen. ‘We helpen elkaar hier om te begrijpen wie iemand is en waar hij vandaan komt.’

Bron: Israel Today
Givat Haviva International School