fbpx

Holocaustoverlevende (112) is oudste man ter wereld

Deel deze post:
Lees ook:

Sinds afgelopen dinsdag is de 112-jarige Yisrael Kristal uit Israël de oudste man ter wereld. Wat het extra bijzonder maakt: hij is een Holocaustoverlevende die in vernietigingskamp Auschwitz heeft gezeten.

Yisrael werd in 1903 geboren in een religieuze familie uit Żarnów, een klein dorpje in Polen. Al op jonge leeftijd kwam hij te werken in de bakkerij van zijn vader. Toen hij 17 jaar was ging hij aan de slag als banketbakker in Lodz, vlakbij zijn geboorteplaats. Zelfs toen de nazi’s in 1940 de Joodse inwoners van Lodz bijeendreven in een getto, ging Yisrael door met zijn werkzaamheden als bakker.

Auschwitz
In augustus 1944 werden Yisrael en zijn vrouw opgepakt en op transport gesteld. Ze belandden in Auschwitz, waar zijn vrouw werd vermoord. Yisrael zelf wist te overleven en vertrok in 1950 naar Israël. Daar opende hij een nieuwe bakkerij, waarmee hij vooral bekend stond om zijn vanuit Polen meegebrachte baktradities.

Oud
Met zijn 112 jaren neemt Yisrael de titel ‘oudste man ter wereld’ over van de Japanner Yasutaro Koide, die afgelopen dinsdag op 112-jarige leeftijd overleed. In 2014 kreeg Yisrael al de titel ‘oudste Holocaustoverlevende ter wereld’. Zijn geheim om zo oud te worden? “Geen idee”, zegt Yisrael daar zelf over. “Daarover wordt in de hemel beslist”.

De oudste levende mens op aarde blijft de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones, die met haar 116 jaar op de teller in drie verschillende eeuwen heeft geleefd.