fbpx

‘Ik ben een Jood van Arabische afkomst en dit is mijn verhaal’

Yossef Perez
Deel deze post:
Lees ook:

Vaak wordt beweerd dat Israël een racistische, ‘witte’ apartheidsstaat is. Deze Arabische Jood legt uit waarom dit niet waar is.

Yossef Perez begint zijn verhaal met zijn overgrootouders, afkomstig uit Tunesië waar ze werden behandeld als tweederangs burgers. Ze vluchtten naar Parijs, waar antisemitisme hen volgde.

Yossef werd geboren in 1997. Slechts drie jaar later ging het mis, toen de Tweede Intifada (Palestijnse opstand) ook haat bracht naar de straten van Parijs. Toen vluchtte hij met zijn ouders naar Londen.

Boodschap

De boodschap voor Arabische Joden? ‘Jullie horen hier niet. Niet in Tunis, niet in Sousse, niet in Parijs’. Maar dankzij Israël is er voor hen, en duizenden anderen, een plek die ze thuis kunnen noemen, aldus Yossef.

Als een niet-blanke Jood is het voor Yossef geweldig dat hij in Israël kan samenleven met Arabische Israëli’s – in gelijkheid. Als Israël een racistische staat was, zou het niet alleen onmogelijk zijn geweest voor Palestijnse Arabieren om vrij in Jeruzalem te wonen, maar ook zou het voor Yossef onmogelijk zijn geweest om Israël zijn thuis te noemen.

‘Israël is niet perfect. Ook al is het een thuis voor honderdduizenden Joden als ik, er zijn ook nog veel uitdagingen. Maar één ding blijft: toen de Arabische staten ons vertelden dat wij hier niet thuishoren, zei Israël ‘Kom naar huis.’’