fbpx

In Israël wonen nog 192.000 Holocaust-overlevenden!

IMG_2483
Deel deze post:
Lees ook:

Vandaag de dag, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, wonen er nog 192.000 Holocaust-overlevenden in Israël. Hiervan zijn er 59.000 die de kampen overleefden of ondergedoken hebben gezeten.

Terug naar huis

Na de Tweede Wereldoorlog en het ontstaan van de staat Israël in 1948 kwam er een stroom op gang. Duizenden Joden keerden terug naar het Beloofde Land om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Om opnieuw te beginnen, juist na alle gruwelijke gebeurtenissen tijdens de Holocaust.

Internationale Herdenkingsdag

Elk jaar wordt de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust gehouden op 27 januari. Er wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog. Ze worden niet vergeten.

Sinds de Herdenkingsdag van 2019 en nu zijn 14.800 overlevenden uit Israël overleden. Dat zullen er elk jaar minder worden. Toen ik in Israël was heb ik een tehuis bezocht waar Holocaust-overlevenden woonden. Daar sprak ik Nathan Goldman, een Belgische Joodse man met zijn vrouw. Het ontroerde me toen ik hun grote dankbaarheid en vreugde zag om de laatste jaren in Israël door te mogen brengen.

Het is als een paradijs om hier te wonen. Mijn vrouw Juliette en ik ervaren dit als een echt thuis, waar we onze laatste jaren in vrede en rust door mogen brengen. – Nathan Goldman (82), Holocaust-overlevende

Over een aantal jaar zullen er geen Holocaust-overlevenden meer zijn. Toch hoop en bid ik dat de wereld hen niet zal vergeten. Dat we hen in herinnering blijven brengen, zodat de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zich nooit meer zullen herhalen.

Dit jaar organiseert Christenen voor Israël op 27 januari een Holocaustherdenking in Nijkerk. Ben jij erbij? Kijk hier voor meer informatie!