fbpx

Inkijkje in de Joodse sloppenwijk uit de Tweede Wereldoorlog!

pointerscreenshot1
Deel deze post:
Lees ook:

De straat die niet meer bestaat’, zo wordt de Amsterdamse sloppenwijk Joden Houttuinen genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 7.000 (!) Joodse panden en stukken grond verkocht aan ondernemers en makelaars. Het platform Pointer (KRO-NCRV) heeft deze wijk in kaart gebracht en vertelt de heftige verhalen. Kijk je mee?

Digitale ‘remake’

Van de Joden Houttuinen, de sloppenwijk in Amsterdam die na de Tweede Wereldoorlog gesloopt werd, maakte Pointer een digitale reconstructie. Op de site kun je een digitale wandeling maken door de straat die niet meer bestaat en de verhalen herbeleven.

Over de Joodse knokploeg die aan de wieg stond van de Februaristaking of de augurkenverkoper die ontsnapte uit het beruchte concentratiekamp Buchenwald.

Het enige dat nog over is van de straat is het zogeheten ‘Goslerhuisje’.

Bekijk het project hier!

Goslerhuisje. Foto: WikimediaCommons

Lees ook deze blog over Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem!

Meer Pointer-projecten

‘Wij brengen oneerlijke zaken aan het licht.’

Naast dit project maakte pointer nog meer kaarten over de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Een project vertelt over het roven en doorverkopen van het bezit van Joden tijdens de oorlog. Een andere kaart gaat over vastgoedboeken van Duitsers, die Joodse panden en stukken grond verkochten.

Dit is Pointer

‘Wij brengen oneerlijke zaken aan het licht.’ Dat is wat Pointer doet. Het feit dat Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog oneerlijk behandeld werden, dat is natuurlijk al bekend. Oneerlijk is dan een understatement. Het vermoorden van 6 miljoen Joden is niet alleen oneerlijk, maar vooral onmenselijk.

Wat velen niet weten is dat Joden die na de oorlog terugkeerden, ineens andere bewoners in hun huis aantroffen. Ruim 7.000 woningen waren verkocht aan andere mensen. Bizar! Bekijk deze kaart eens om te weten welke woningen in jouw buurt doorverkocht werden.

Het vermoorden van 6 miljoen Joden is niet alleen oneerlijk, maar vooral onmenselijk.

Foto: Pointer screenshot