fbpx

Israël brengt drinkwater naar Gaza met nieuwe waterpijplijn

MIDEAST PALESTINIANS
Deel deze post:
Lees ook:

Israël is begonnen met het aanleggen van de vierde waterpijplijn die tot in Gaza zal lopen. Dit zal de toestroom van drinkwater naar dit gebied vergrootten.

Ondanks alle terreur en tegenstand is Israël begonnen met het aanleggen van een nieuw waterpijplijn. Deze zal in Gaza in het midden komen en een verbinding leggen tussen Eshkol in Israël en het watersysteem van de strook.

Miljoenen kubieke meter

Er zijn al drie waterpijplijnen die water leveren aan Gaza. Israël heeft met de Palestijnen een overeenkomst om 10 miljoen kubieke meters water per jaar te leveren, maar in de praktijk is dit zelfs zo’n 11,5 miljoen kubieke meter.

De aanleg van de vierde waterpijplijn is net begonnen, onder strenge bewaking van militairen, uit angst dat terroristische groepen de werkers zullen aanvallen zodra ze bij de grens komen.

Lees ook: Jonge Israëli’s brengen drinkwater naar Oeganda

Instorten

Hoeveel water straks daadwerkelijk de Gazastrook in kan komen is nog onduidelijk, aangezien het water- en rioolnetwerk in Gaza bijna niet zijn onderhouden door Hamas. Het zou kunnen dat het systeem de ophoging van het watervolume niet kan verwerken.

“Ze zijn onze buren, ondanks alles.”

Internationale organisaties hebben gewaarschuwd dat het water- en rioolsysteem in Gaza op het punt van instorten staan. Het rioolwater uit Gaza wordt ongezuiverd in de Middellandse Zee of op straat geloosd, wat ziektes kan veroorzaken.

Dorst en honger

“Water is een basisbehoefte. Er is een hele bevolkingsgroep in Gaza die geen oorlog met Israël wil, en die groep wordt door Hamas overheerst,” vertelde een werker van de waterpijplijn.

“Het is zonde dat dit de situatie is. De meeste mensen in Gaza hebben dorst, maar ook honger naar een normaal leven en een betere toekomst voor hun kinderen. Ze zijn onze buren, ondanks alles, en we kunnen niet negeren wat daar gebeurt.”

Foto: Een Palestijnse jongen vult flessen met drinkwater uit de kraan. © Abed Rahim Khatib/Flash90
Bron: The Times of Israel