fbpx

Israël viert 67e verjaardag

Deel deze post:
Lees ook:

Vandaag is het in Israël Yom Ha’atzmaut: de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. In het hele land wordt gevierd dat David ben-Gurion precies 67 jaar geleden de Joodse staat Israël uitriep.  

Voordat er feest gevierd kon worden herdacht Israël eerst alle 23.320 slachtoffers die sinds 1860 zijn gesneuveld in de strijd voor de Joodse staat. In dat jaar vestigden zich de eerste Joodse immigranten in het Heilige Land, wat het begin bleek te zijn van de massale terugkeer van Joden van over de hele wereld.

Lucy Aharish tijdens de officiële start van Yom Ha’atzmaut. Foto | Hadas Parush/Flash90

Tijdens de officiële start van Yom Ha’atzmaut ontstak de Arabische nieuwspresentatrice Lucy Aharish het vuur van één van de twaalf fakkels die symbool staan voor de stammen van Israël. Lucy, die zelf als 5-jarig meisje het slachtoffer werd van een auto-aanval door een Palestijnse terrorist, deed dat omdat ze trots is op Israël:

“Ik ontsteek het vuur voor degenen die waren, maar er niet meer zijn. Voor degenen die het slachtoffer zijn van haat door degenen die zijn vergeten dat we allemaal gemaakt zijn naar het beeld van God. Voor religieuze en seculiere Arabieren en Joden, kinderen van ons moederland dat ons eraan herinnert dat we geen andere plek hebben. Voor ons als Israël, voor de eer van de mensheid, en voor de glorie van de staat Israël.”

Bevolking flink toegenomen
Sinds de geboorte van de staat Israël in 1948 is de bevolking vertienvoudigd. Woonden er 67 jaar geleden ongeveer 800.000 mensen in Israël, vandaag zijn dat er ruim 8 miljoen. Daarvan is 75% Joods en 21% Arabier.

In het afgelopen jaar emigreerden 32.000 Joden uit met name Frankrijk en Oekraïne naar Israël. Daarnaast werden er 176.000 baby’s geboren. Israëlische vrouwen hebben gemiddeld 3 kinderen: het hoogste van alle westerse landen. Joods-orthodoxe vrouwen krijgen gemiddeld 6,5 kinderen, islamitische vrouwen gemiddeld 3,5 en Bedoeïenen gemiddeld 5,7.

Bekijk de fotoserie: [Fotos: Reuters]