fbpx

Hoe werken de Israëlische verkiezingen?

Israëlische verkiezingen
Deel deze post:
Lees ook:

Op dinsdag 9 april zijn de Israëlische verkiezingen voor het parlement. Maar hoe werken de verkiezingen in Israël eigenlijk?

Parlement

Het parlement in Israël wordt de Knesset genoemd. In de Knesset worden wetsvoorstellen, voorgesteld door de regering, goedgekeurd of afgekeurd.

De Israëlische kiezers kunnen de vertegenwoordigers in het parlement kiezen via de verkiezingen, oftewel welke politieke partij zij in de Knesset willen. De minister-president wordt gekozen onder de vertegenwoordigers (meestal de leider van de partij met de meeste stemmen) en wordt niet door de kiezers gekozen.

Politieke partijen

Israël heeft een heleboel politieke partijen, maar niet elke partij kan in de Knesset komen. Er is een kiesdrempel van 3,25% om toegang te krijgen tot het parlement.

Sinds 2015 zitten de volgende partijen in het parlement:

  • Likoed
  • Kulanu
  • Habayit HaYehudi
  • Shas
  • Israel Beytenu
  • Torah Judaism

Dit kan de komende verkiezingen (2019) natuurlijk veranderen.

Wie gaan winnen?

Wie gaan winnen is natuurlijk nog gissen, maar het is in ieder geval wel te voorspellen welke partijen een nek-aan-nek-race zullen gaan houden: de Likoed-partij van de huidige premier Benjamin Netanyahu en de Blauw-en-Wit-partij van Benny Gantz, voormalige chef in het Israëlische leger.

Verkiesbaar stellen

In principe kan elke Israëlische burger boven de 21 jaar zich verkiesbaar stellen, met elke achtergrond. Dit kunnen dus zowel Joden als Arabieren zijn.

Stemmen

Iedereen in Israël boven de 18 jaar oud kan stemmen, met elke achtergrond. Niemand wordt buitengesloten op basis van ras.

Verkiezingsdag

De verkiezingsdag in Israël is een nationale vrije dag en stemmen kan van 07.00 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Zo heeft niemand een excuus om niet te gaan stemmen. ;)

De eerste uitslag komt gelijk om 22.00 uur, maar deze kan nog best veel veranderen. De uiteindelijke uitslag kan een paar dagen op zich laten wachten.

Video

Bekijk hieronder deze video (Engelstalig) die de Israëlische verkiezingen duidelijk uitlegt:

Foto boven: Noam Revkin Fenton/Flash90