fbpx

Joden organiseren “grootste gebed ooit”

Deel deze post:
Lees ook:

Voor komende zondag hoopt een Joodse groep een evenement te organiseren waarbij misschien wel vijf miljoen mensen langs elektronische weg verbonden zijn met een grote menigte die bij de Klaagmuur in Jeruzalem bijeen komt om het Tikun Haklali gebed uit te spreken.

Dit gebed bestaat uit tien Psalmen (Psalm 16, 32, 41, 42, 59, 77, 90, 105, 137 en 150) die gereciteerd worden om onder andere bescherming tegen gevaar af te smeken. Het zou de grootste Joodse happening aller tijden kunnen worden!

Idee
Volgens een van de organisatoren, Eldad Eilat, kwam het idee van de manifestatie van David Assouline. “Hij is een zakenman uit de Syrisch-Joodse gemeenschap in New York die ook veel gedaan heeft ten behoeve van het Joodse volk. Hij begrijpt dat de huidige situatie van het Joodse volk heel kritiek is, en alles wat we kunnen doen om ons te redden van het ‘kwade lot’ dat over ons hoofd hangt door de terreudreiging, is belangrijk.”

Nachman
Het Tikun Haklali-gebed is een serie van tien Psalmen die door Rabbijn Nachman van Breslov uitgezocht zijn. Nachman was een achttiende-eeuwse wijze die tot nu toe veel aanhangers in Israël en over de hele wereld heeft. Hij ligt begraven in de Oekraïne en jaarlijks bezoeken tienduizenden zijn graf, speciaal met Joods Nieuwjaar.

Tijdens de manifestatie op zondag zullen tienduizenden Joden gezamenlijk de Psalmen bidden, waarbij ze verbonden zijn met miljoenen Joden over de hele wereld die via internet mee zullen doen met het evenement. De manifestatie begint om 20.00 uur ’s avonds Israëlische tijd.

Verlossing
“Het Tikun-gebed wordt vaak uitgesproken door mensen die zich geestelijk sterk willen maken tegen seksuele verleidingen die zoveel voorkomen vandaag, maar het gaat verder dan dat en raakt het wezen van onze verhouding tot God,” zei Eilat. “Doordat er zoveel Joden gezamenlijk bidden, helpen we mee de relatie van het hele volk met God te versterken, speciaal in moeilijke tijden. Veel grote wijzen hebben hierop gewezen. Bijzonder onder rabbijnen geassocieerd met de Breslov-beweging, wordt het Tikun-gebed gezien als een zeer belangrijke stap naar verlossing. Daarom besloten we dit wereldwijde evenement te organiseren.”

Website
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is er een speciale website opgezet, vertelt Eilat. “We werken eraan om zoveel mogelijk cirkels en groepen mensen erbij te betrekken. Tot nu toe hebben veel reacties gehad van de Chabadbeweging en van het religieuze zionistische publiek. We willen ook vooral ons best doen het seculiere publiek erbij te halen. Daarom zijn we bezig websites te maken in verschillende stijlen en talen.”

De geestelijke kracht van het Tikun-gebed is groot, zei Eilat. “In Uman bij het graf van Rav Nachman, zingen ze gezamenlijk als één man het Tikun-gebed. Veel mensen worden hierdoor geestelijk krachtig aangeraakt. We zijn ervan overtuigd dat het Joodse volk groot profijt van deze manifestatie zal hebben en elk ‘slecht vonnis’ over ons ongeldig zal maken.”