fbpx

Laatste overlevende van vernietigingskamp Treblinka overleden

Deel deze post:
Lees ook:

Samuel Willenberg, de laatste overlevende van het Poolse vernietigingskamp Treblinka, is afgelopen vrijdag in Israël overleden.

Willenberg werd bekend doordat hij als één van de weinigen Treblinka wist te overleven. Samen met een groep andere gevangenen plunderde Samuel in 1943 een wapenopslagplaats op het terrein, waarmee ze de Duitse SS-bewakers aanvielen. Daardoor wisten honderden gevangenen te ontsnappen. De meesten werden echter snel gepakt door de Duitsers en meteen doodgeschoten.

Verzet
Samuel was één van de 67 gevangenen die tijdens zijn vlucht uit handen van de nazi’s bleef. Ondanks een schotwond wist hij de bossen in te vluchten en bereikte op eigen kracht de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij zich aansloot bij het verzet.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrok Willenberg naar Israël, waar hij zijn verdere leven woonde. “We mogen Treblinka nooit vergeten”, zei Samuel. “Ik heb twee levens gehad: één hier in Israël en de andere in het kamp. Dat andere leven zal altijd bij me blijven, dat gaat nooit meer uit mijn hoofd.”

Vergast
Samuel benadrukte altijd dat hij veel geluk heeft gehad. In vernietigingskamp Treblinka werden tijdens de Holocaust 875.000 mensen vergast. Anders dan in de meeste concentratiekampen werden bijna alle Joden die er aan kwamen meteen naar de gaskamers gebracht. Slechts een enkeling, waaronder Samuel Willenberg, werd in het kamp te werk gesteld.

Samuel Willenberg werd 93 jaar.