fbpx

‘Het leven is niet altijd eerlijk’

Serena MDA
Deel deze post:
Lees ook:

Ik ben Serena en ik ben 25 jaar. In januari 2016 heb ik deelgenomen aan de Advanced Course van Magen David Adom (MDA), het Israëlische Rode Kruis. Na de cursus heb ik mijn diensten als vrijwilliger gedraaid op ambulances in Jeruzalem. Het waren spannende tijden vanwege de vele terreuraanvallen. Ik deel graag twee gebeurtenissen die een behoorlijke indruk op mij hebben gemaakt.

De eerste was op een maandagmiddag, zo’n vijf minuten voor het einde van onze dienst, terwijl we al op de terugweg waren naar het ambulancestation. De melding was: “Er is een terroristische aanslag in Beth Horon.” We draaiden meteen om en reden met hoge snelheid, zwaailichten en sirenes naar de plek van de aanslag.

Twee vrouwen waren neergestoken voor de ingang van een supermarkt. Onze patiënt was een 23-jarige vrouw die, terwijl ze boodschappen aan het doen was voor haar grootouders, was aangevallen. Ze was er ernstig aan toe. Terwijl we haar naar het ziekenhuis reden, uiteraard met zwaailicht, verrichtten we in de ambulance allerlei handelingen om haar te helpen.

Zij had meerdere steekwonden en bloedde hevig. Uiteindelijk moesten wij haar reanimeren. In het ziekenhuis namen ongeveer twintig artsen en verpleegsters de behandeling over en deden alles wat ze konden om haar leven te redden. Helaas overleed ze de volgende ochtend.

Een paar dagen daarna had ik een ochtenddienst. Het was redelijk rustig tot we weer een oproep kregen. Dit keer van een terroristische aanslag in Givat Zeev. Een terrorist had geprobeerd op Israëlische soldaten in te rijden. De soldaten hadden hem neergeschoten. We reden direct naar de plek van de aanslag. De terrorist lag op de grond en we legden hem op onze brancard.

We behandelden hem zoals iedere andere patiënt. Ik had verwacht ogen vol haat te zien, maar in plaats daarvan zag ik een tiener. Ik bedacht me dat hij waarschijnlijk onder invloed van zijn familie aangezet was tot deze vreselijke daad. Hij bloedde hevig, we brachten hem naar het ziekenhuis. Waar hij, met succes, werd geopereerd.

Wat een ingewikkelde wereld. De ene dag hadden we een onschuldig slachtoffer in onze ambulance en de volgende dag een terrorist. En, bizar, het onschuldige slachtoffer overleed. Het leven is niet altijd eerlijk.

Ook vrijwilligerswerk doen bij Magen David Adom? Klik hier voor de mogelijkheden!

Dit artikel werd geschreven door Joanne Nihom en verscheen eerder op cvi.nl