fbpx

Miep (85) en Anouk (25) gaan strijd aan met anti-Joodse spreekkoren

Deel deze post:
Lees ook:

Oma Miep van 85 is Joods en al jarenlang trouw supporter van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Vroeger bezocht ze alle thuiswedstrijden, maar naar het stadion gaan doet ze al lang niet meer: “De anti-Joodse spreekkoren van hooligans vind ik verschrikkelijk.”

Miep doelt op de kwetsende spreekkoren van de fanatieke Feyenoord-aanhang, die vooral tijdens wedstrijden tegen Ajax zingen: ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’.

Joden

Veel Ajax-supporters noemen zichzelf joden, verwijzend naar de historie van de club. Voor hooligans van andere clubs reden om antisemitische leuzen naar de aanhang van Ajax te scanderen. Vooral in De Kuip, de thuishaven van de kersverse landskampioen Feyenoord is het vaak raak.

Pijn

En dat doet Miep pijn: “Ik ben zelf Joods en heb de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Mijn vader is afgevoerd naar Auschwitz. Als ik Feyenoord-supporters anti-Joodse dingen hoor zingen denk ik: je zult het vast niet zo kwaad bedoelen, maar het komt wel rottig je strot uit.”

Hamas, Hamas, je moeder doet zeker nog je was.

De teleurstelling van haar oma Miep inspireerde Anouk (25) voor haar afstudeeropdracht aan de Kunstacademie. Zij bedacht de campagne Loze Leuzen, waarbij mensen varianten kunnen insturen op het anti-Joods spreekkoor. Elke leus begint met ‘Hamas, Hamas’ en moet daarop rijmen.

Breezer ananas

Al honderden mensen stuurden hun eigen leus in. ‘Hamas, Hamas, je moeder doet zeker nog je was’, ‘Hamas, Hamas, doe mij een toppertje en een breezer ananas’ en ‘Hamas, Hamas, ik wou dat ik voor Sparta was’ behoren tot de creatieve inzendingen.

Trui

Anouk verzamelt alle leuzen om ze vervolgens tentoon te stellen. Van een aantal leuzen zijn er zelfs truien te koop. Je kunt je eigen leus insturen via lozeleuzen.com.

Bekijk de video die NOS op 3 maakte: