“Mijn vader was leider van Hamas, ik een Israëlische spion”

Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

“Samenwerken met Israël is het ergste wat je in mijn cultuur kunt doen. Als iemand zijn moeder zou verkrachten, dan zou dat erg zijn. Maar samenwerken met Israël? Dat is nog veel erger.”

Het levensverhaal van Mosab Hassan Yousef is bepaald niet standaard, al begint het wel zo. Mosab wordt in 1978 geboren in de Palestijnse stad Ramallah, als zoon van Sheikh Hassan Yousef en Sabba Abu Salem. Vader Sheikh is vanaf de oprichting betrokken bij Hamas. Hij bestuurt de terreurorganisatie in de Westbank en wordt er gezien als één van de geestelijke leiders.

Terug naar Mosab. Als klein jongetje had hij de droom om ooit een groot strijder voor Hamas te worden. Dat werd van Palestijnse kinderen als hij verwacht. Hij werd voor het eerst gearresteerd tijdens de Eerste Intifada (de gewelddadige Palestijnse opstand tegen Israël), vanwege het gooien van stenen naar Israëli’s. Mosab was toen tien jaar oud.

Er begint iets te knagen
Mosab werd als oudste zoon van één de leiders steeds belangrijker binnen Hamas. Hij wordt nog een aantal keren opgepakt vanwege geweldsdelicten tegen Israëli’s. Maar er begint ook iets aan Mosab te knagen. Hij realiseerde zich steeds meer hoe gewelddadig Hamas te werk ging. Daarnaast zat het hem niet lekker hoe gemakkelijk Hamas de levens van onschuldige burgers inzette om hun doelen te bereiken.

Als Mosab opnieuw wordt opgepakt, raakt hij onder de indruk van de verhoormethoden van de Israëlische geheime dienst Shin Bet. “Die waren intimiderend, maar veel humaner dan de martelpraktijken van Hamas.” Als Mosab een aanbod krijgt om binnen Hamas te spioneren voor Israël hoeft hij er niet lang over na te denken. Hij gaat aan de slag als geheim agent voor Shin Bet.

Geheim agent
In 1997 start Mosab zijn nieuwe leven als informant voor Israël. Vanaf het begin wordt hij door de Israelische geheime dienst gezien als de belangrijkste spion binnen Hamas. De informatie die hij doorgeeft leidt tot de ontmanteling van grote terreurcellen binnen Hamas en voorkomt diverse aanslagen op Israëli’s.

Tien jaar lang werkt Mosab in het geheim voor Shin Bet. “Mijn motivatie om dit werk te doen was niet geld. Ik deed het vanuit een ideologische overtuiging. Mijn familie ziet mij als een verrader. Maar ik denk dat ik de juiste keuzes heb gemaakt”.

Christendom
Er gebeurt nog iets opmerkelijks in het leven van Mosab. In 1999 komt hij in aanraking met een Britse evangelist. Hij raakt geïnteresseerd in het christendom en bekeert zich een jaar later. In 2005 wordt hij in Tel Aviv zelfs in het geheim gedoopt door een christelijke toerist. Maar van religie moet Mosab niks hebben: “Religie ontneemt je vrijheid, creativiteit, verandert ons in slaven en zet mensen tegen elkaar op. Religie redt ons niet. Jezus redt”.

Hamas en Israël
Hoewel Mosab, die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont, de moeilijke situatie waarin Palestijnen zich bevinden begrijpt, weigert hij om Israel te bekritiseren: “Israel is niet alleen een Joods land, het is een democratie voor alle verschillende inwoners”. Over wat te doen met Hamas is hij heel duidelijk: “Wil je de situatie in de regio verbeteren, dan zul je Hamas moeten ontwapenen”. 

Over het leven van Mosab verschenen inmiddels een boek en een film: The Green Prince. Dit verwijst naar zijn bijnaam als geheim agent. ‘Green’ vanwege de groene vlag van Hamas en ‘Prince’ vanwege zijn rol als kroonprins binnen de terreurorganisatie.  

Bekijk ook dit interview met Mosab: 

Isreality.