fbpx

Molen in rouwstand

Vandaag op Israëls Memorial Day staan de wieken in een rouwstand. De reden? Het is 150 jaar geleden dat de dappere Aaron Hershler werd vermoord.
De Montifiore Molen. (Foto: Nati Shohat / Flash 90)
Deel deze post:
Lees ook:

Wie eens in Jeruzalem is geweest, heeft waarschijnlijk wel de iconische windmolen van Montefiore gezien. Vandaag op Israëls Memorial Day staan de wieken in een rouwstand (zie bovenstaande foto). De reden? Het is 150 jaar geleden dat de dappere Aaron Hershler werd vermoord.

In de nacht van 1 januari 1873 bewaakt Aaron, een 23-jarige orthodoxe Jood, de molen. Een groep moslims probeert een overval te plegen. Volgens getuigenissen van de familie achtervolgt Aaron de verdachten, waarbij hij twaalf keer door kogels wordt geraakt. Aaron wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vijf dagen later overlijdt aan zijn verwondingen.

De Israëlische autoriteiten erkennen Aaron als een van de eersten die viel in dienst van het land dat 75 jaar later wordt opgericht. De organisatie die windmolen beheert zegt: “We waren verrast te ontdekken dat een van de eersten die zijn leven gaf voor het vaderland een orthodoxe Jood was. Hij werd gedood tijdens de verdediging van Jeruzalem in het algemeen, en de molen in het bijzonder. En we besloten hem op een speciale manier te herdenken op de plek waar hij viel.”

Het verhaal van de molen en de herdenking van Aaron Hershler is ook op een bijzondere manier verbonden met het verhaal van Christenen voor Israël. Onze organisatie liet namelijk in 2012 – tijdens het zestig jarig bestaan van de staat Israël –  de molen restaureren.