fbpx

‘Mossadgier’ keert veilig terug in Israël

Deel deze post:
Lees ook:

Een vale gier die onder verdenking stond van spionageactiviteiten voor Israël, is weer thuis. De vogel werd vorige week gearresteerd door inwoners van Bint Jbeilon, een dorp in het zuiden van Libanon.  

Omdat hij een zender op zijn vleugel droeg, zagen de dorpelingen de gier aan voor een spion van de Israëlische geheime dienst. Deze zender bleek echter niet voor spionagedoeleinden bedoeld te zijn, maar werd door Israëlische natuurbeschermers gebruikt om het dier te kunnen traceren. De gier was vanuit een natuurreservaat op de Golanhoogvlakten nietsvermoedend de grens met Libanon overgestoken.

Onschuld
Nadat op social media foto’s verschenen van de gier, waarop te zien was dat hij vastgeketend zat en werd mishandeld, ondernamen de vogelonderzoekers actie. Uiteindelijk moest het Libanese leger er samen met een aantal vertegenwoordigers van de Verenigde Naties aan te pas komen om de dorpsbewoners te overtuigen van de onschuld van de gier.

Spionnen
Het gebeurt vaker dat dieren worden verdacht van spionagepraktijken voor de Israëlische geheime dienst. Zo arresteerde de Egyptische politie twee jaar geleden een ooievaar die een chip om zijn pootje zou gebruiken om geheime boodschappen door te zenden naar de Mossad en beschuldigde terreurorganisatie Hamas afgelopen zomer een dolfijn te zijn uitgerust van Israëlisch spionagemateriaal.

Foto: Baz Ratner/Reuters