fbpx

Na 70 jaar eindelijk Holocaustmuseum in Nederland

Deel deze post:
Lees ook:

Ruim 70 jaar na het einde van de Holocaust komt er in Nederland eindelijk een herdenkingsmuseum over de Jodenvervolging. Het Joods Historisch Museum maakte plannen bekend voor zo’n Holocaustmuseum in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

De Hollandsche Schouwburg was altijd in gebruik als theater, totdat de nazi’s het in de Tweede Wereldoorlog overnamen en er een verzamelpunt voor Nederlands Joden van maakten. Meer dan 46.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden vanuit de schouwburg weggevoerd naar de vernietigingskampen.

Volgens het Joods Historisch Museum zijn er in de afgelopen decennia overal ter wereld Holocaustherdenkingsmusea geopend, behalve in Nederland.

Het duurt nog wel even voordat het museum opengaat. Vanaf 2018 wordt gewerkt aan een grote herinrichting van het pand. Voor die tijd zullen er al wat kleine exposities te zien zijn.

De realisatie van het herdenkingsmuseum heeft de steun van het stadsbestuur. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zegt dat er geen twijfel over mag bestaan dat het museum er komt. “Weinig steden kennen zo’n dramatisch hoog percentage gedeporteerden als Amsterdam”. Voor de oorlog woonden er ruim 80.000 Joden in Amsterdam, meer dan 10% van de bevolking.