fbpx

Nederlandse helden blussen branden bij Gaza

Raymond Mirjam Reijnen
Deel deze post:
Lees ook:

Raymond en Mirjam zijn twee Nederlandse helden die branden blussen in Israël, veroorzaakt door terreur uit Gaza.

Raymond en Mirjam Reijnen werkten bij de Nederlandse brandweer, voordat ze in maart 2018 naar Israël emigreerden met hun drie kleine kinderen. Ze zijn gaan wonen in een kibboets in het zuiden van Israël.

Afgelopen mei nog viel er een mortier op hun huis, maar gelukkig waren ze allemaal in de safe room, een speciale veilige ruimte in huis. Toch is het voor hen een bewuste keuze om in de kibboets te blijven wonen.

Onvoorbereid

Vijf dagen na hun aankomst in de kibboets in het zuiden van Israël begon de ‘vliegerjihad‘. Enorm veel landbouwgrond is verwoest door de branden. Toen de branden door de vliegers en ballonnen net begonnen, was de kibboets nog helemaal onvoorbereid. Mensen probeerden op slippers en in korte broek de brand te bestrijden.

Nu zijn er door de Israëlische brandweer vrijwilligersteams opgezet om de branden bij de kibboetsen en gemeenschappen bij de grens te blussen. Raymond en Mirjam zijn vanaf het begin betrokken geweest bij deze teams. Ze wisselen elkaar af, zodat er ook iemand bij de kinderen kan blijven.

Lees ook: Waarom zou ik bidden voor de vrede van Jeruzalem?

Ontwikkeling

Eerst werden de branden aangesticht met enkele ballonnen of vliegers die niet ver konden vliegen. Nu zijn het hele clusters met ballonnen geworden, met een raket eraan vast. Eén ballon kan nu al zes branden stichten. Alleen al afgelopen week zijn er honderd branden geteld.

Raymond en Mirjam gaan ondertussen door met het bestrijden van de branden in Zuid-Israël.

Bron: The Jerusalem Post
Foto: Facebook