fbpx

Eerste IS-aanslagpleger en Jodenhater voor de rechter

Nemmouche
Deel deze post:
Lees ook:

Mehdi Nemmouche: de eerste IS-strijder die een aanslag pleegde in Europa. Volgens slachtoffers een intimiderende Jodenhater. Vandaag begint het proces tegen hem en zijn 
handlanger. 

Het is 24 mei 2014. Twee Israëlische toeristen bekijken schilderingen bij de ingang van het Joods Museum in Brussel. Ze zien niet dat Nemmouche op hen af komt lopen. Hij schiet beide toeristen dood.

Achter de balie van het Joods Museum probeert de Belgische student nog de deur dicht te doen, maar ook hij wordt doodgeschoten. Het wapen blokkeert, maar Nemmouche schiet nog wel een vrijwilligster neer. Zij overlijdt later in het ziekenhuis.

De eerste aanslag in Europa door een IS-strijder was een feit.

Syriëganger

Uit het politieonderzoek is gebleken dat Nemmouche in 2012 naar Syrië vertrok om zich bij IS aan te sluiten. Hij was daar gevangenisbewaker en bewaakte meerdere gegijzelden, zoals Franse en Deense journalisten.

Een aantal journalisten omschreven Nemmouche later als ‘intimiderend’ en met ‘haat tegen alles wat Joods is’.

Strijd tussen de halfbroers

De strijd tussen Joden en Arabieren is niks nieuws en brengt ons helemaal terug bij Izaak en Ismaël: twee halfbroers en zonen van Abraham.

God had een groot nageslacht aan Abraham beloofd via zijn vrouw Sara. Toch gingen ze hun eigen weg en gaf Sara haar slavin Hagar aan Abraham tot vrouw. Hagar kreeg een zoon, Ismaël. Maar de belofte van God stond vast: via Sara zou Abraham stamvader van het volk van God worden. Op hoge leeftijd kreeg zij een zoon, Izaak.

Lees ook: Waarom leidde God Abraham naar het Beloofde Land?

Abraham moest Hagar wegsturen, maar God zorgde goed voor haar en haar zoon. Ook aan Ismaël beloofde Hij een groot nageslacht (Genesis 16:10). De afstammelingen van Ismaël kennen wij nu als de Arabieren.

De strijd om de erfenis tussen de broers is nog altijd gaande, de vijandschap bestaat nog steeds.

Laten we bidden dat de vijandschap tussen Joden en Arabieren omgezet mag worden naar liefde, voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122:6) en voor wereldwijde shalom.