fbpx

Nieuwe baas Mossad: “Israël heeft Gods hulp nodig”

Deel deze post:
Lees ook:

Vanaf vandaag heeft de Mossad een nieuwe baas: Yossi Cohen. Hij gaat leiding geven aan de Israëlische geheime dienst, één van de meest mysterieuze organisaties ter wereld.

Bij zijn bevestiging zei Cohen dat Israël nog steeds Gods hulp nodig heeft. “Net zoals we dat in 1948 bij de oprichting van de Joodse staat hadden”, sprak hij tijdens een bijeenkomst in zijn synagoge. “Zonder Gods hulp zou Israël nu niet bestaan”.

Cohen citeerde Spreuken 11:14, wat ook de slogan van de Mossad is: ‘Als er geen wijze raad is, komt het volk ten val, maar er komt verlossing door de veelheid van raadgevers’.

Religieus

De aanstelling van Cohen is in lijn met een ontwikkeling die in Israël te zien is. Steeds meer belangrijke leidinggevende posities worden namelijk ingevuld door religieuze Joden. Naast Cohen zijn ook de nieuwe politiechef Ronny Elshich en de chef van de veiligheidsdienst Shin Bet, Yoram Cohen, afkomstig uit religieuze families en studeerden ze aan een Yeshiva – een Talmoedschool voor Joodse jongeren.

Geheimzinnig

Meer nog dan bij geheime diensten van andere landen hangt er een geheimzinnige sfeer rond de Mossad. Het wordt internationaal gerekend tot de beste geheime diensten. Eén van de bekendste spionage-acties van de Mossad is de carrière van Eli Cohen, die zich in de jaren ’60 als spion wist op te werken tot belangrijkste adviseur van het Syrische ministerie van Defensie. Cohen werd uiteindelijk ontmaskerd en publiekelijk opgehangen in Damascus, maar mede dankzij zijn werk wist Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 stand te houden.

Foto boven: Yossi Cohen. © Noam Revkin Fenton/Flash90