fbpx

Opperrabbijn: “Anderen proberen te bekeren is onacceptabel”

Deel deze post:
Lees ook:

Elke poging om een ander te „bekeren” is onacceptabel, vindt de Asjkenazische opperrabbijn van Israël, David Lau. „Joden hebben er geen behoefte aan om anderen tot hun religie over te halen”, zegt hij donderdag in het Reformatorisch Dagblad, „we hopen dat dat andersom ook wordt geaccepteerd.”

David Lau, een van de twee Israëlische opperrabbijnen, was vorige week even in Nederland.

In het gesprek gaat hij onder meer in op de recente verklaring van orthodox-Joodse rabbijnen over de in hun ogen belangrijke positie van Jezus. Opperrabbijn Lau noemt samenwerking tussen Joden en christenen „van vitaal belang.” Volgens hem kan er echter geen sprake zijn van „een soort overkoepelende algemene godsdienst met twee poten, een Joodse en een christelijke. Jodendom en christendom zijn twee verschillende religies. Voor christenen is Jezus heel belangrijk, voor Joden in het geheel niet relevant. De verschillen blijven dus staan, naast elkaar.”

De Israëlische opperrabbijn constateert verder dat Europa voor Joden „veilig genoeg” is om hun religie tot uitdrukking te brengen. „Ik heb de regeringsleiders daarom bedankt voor de veiligheidsmaatregelen die zij hebben genomen.” Weliswaar kan hij het hoofd van de Joodse gemeenschap in Marseille begrijpen, die zijn gemeenschap ertoe opriep onherkenbaar over straat te gaan na een aanval op een Joodse leraar. Maar hij is er het daar niet mee eens. „Iedereen moet zich in deze multiculturele samenleving kunnen gedragen zoals hij of zij wil en in de kleding van zijn keuze de straat op kunnen gaan.”

In Israël kunnen Joden zich vrij bewegen, aldus opperrabbijn Lau. Probleem is dat ze altijd moeten leven onder het gevaar van aanvallen. „We willen vrede, we bidden om vrede, zelfs drie keer per dag, tijdens elke maaltijd. Maar we willen wel vrede met iemand die bereid is om vrede te sluiten.”

De opperrabbijn is vooral bezorgd over het terrorisme in de gehele wereld. „Dat gaat door alle religies heen.”

Bron: rd.nl

Foto: Sean Gallup/Getty Images