fbpx

Peace of cake: cake bakken voor vrede

Deel deze post:
Lees ook:

Terwijl er de laatste weken in Israël een terreurgolf rondgaat van Palestijnen die met messen insteken op Joden, zijn er in het hele land ook steeds meer Joden en Arabieren die laten zien dat ze prima met elkaar kunnen samenleven.

Bijvoorbeeld de actie Peace of cake, een initiatief van zes Joden uit Harish, in het noorden van Israël. Ze delen al een week lang elke dag cake uit aan Arabische dorpsgenoten, voornamelijk bouwvakkers die werkzaam zijn in de nieuwbouwwijken van de snel groeiende stad.

Bang
“We merkten dat veel Joden bang waren om de straat op te gaan, na alle aanslagen van de afgelopen tijd”, vertelt initiatiefneemster Efrat. “Ik dacht: ik kan ook de hele dag bang thuis gaan zitten, maar ik kan ook gewoon de straat opgaan en weer beseffen dat mijn Arabische dorpsgenoten mens zijn, net als ik.”

Binnen een paar dagen sloten steeds meer Joodse inwoners van Harish zich aan en inmiddels hebben zich de eerste Arabische vrijwilligers ook gemeld. “We laten aan elkaar zien dat we niet bang zijn en dat we in vrede met elkaar willen leven”, zegt Efrat. “Een cake bakken en deze uitdelen is heel simpel, maar het opent echt harten.”

Goedkope pizza
Ook in de rest van Israël worden er allerlei acties opgezet om het samenleven tussen Joden en Arabieren in stand te houden. Een eettent in Kfar Vitkin biedt een korting van 50% aan als Joden en Arabieren aan dezelfde tafel komen eten. Een pizzeria in Tel Aviv deed iets vergelijkbaars, toen het een flinke korting aanbood als fans van de Joodse voetbalclub Hapoel Tel Aviv en de Arabische club Bnei Sakhnin samen een pizza kwamen eten tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag.

Foto boven: Venu Sanat