fbpx

|POLL| ‘PKN moet excuses maken voor anti-Joodse uitspraken’

Deel deze post:
Lees ook:

Volgend jaar is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther met zijn 95 stellingen de Reformatie begon. Wat veel mensen niet van Luther weten is dat hij na het begin van de Reformatie ook een aantal stevig anti-Joodse uitspraken heeft gedaan.

Hoewel Luther eerst positief was over Joden veranderde dat langzaam maar zeker. In 1543 schreef hij uiteindelijk het boek ‘Over de Joden en hun leugens’, waarin hij zeven maatregelen tegen Joden voorstelde. Zo mochten Joden zich van Luther niet meer op straat vertonen, synagogen in brand worden gestoken en moest de doodstraf worden ingevoerd voor rabbijnen die het Joodse geloof leerden.

Omdat in 2017 uitgebreid wordt stilgestaan bij de Reformatie en daarmee ook bij Maarten Luther, riepen een aantal vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland de PKN op om afstand te nemen van de anti-Joodse uitspraken van Luther. In een gesprek dat daarop volgde hebben de protestanten aangegeven de “akelige uitspraken van Luther af te wijzen”. De hele verklaring is hier te lezen.

Wat vind jij? Is deze verklaring voldoende, of moet de PKN nog een stap verder gaan en excuses maken aan de Joodse gemeenschap?

[socialpoll id=”2349309″]