Een paar jaar geleden begon de inmiddels 31-jarige Israëli Itai Gutman de Herzl Brouwerij met een missie: bier ontwikkelen dat zo veel mogelijk lijkt op het bier dat tweeduizend jaar geleden werd gedronken tijdens de Tweede Tempel-periode.
En naar eigen zeggen is hij daar inmiddels in geslaagd. Samen met onderzoekers van de Universiteit in Tel Aviv werkte Itai aan het bewerken van graan zodat het zo dicht mogelijk in de buurt komt van de granen die in de tijd van Jezus werden gebruikt om een biertje te brouwen.
Itai kwam op het idee voor dit speciaalbiertje toen hij een 3500 jaar oud bierrecept ontdekte, afkomstig uit Mesopotamië. Voor de brouwer is het dan ook niet zomaar een biertje, maar het resultaat van hard werken en een langgekoesterde droom.
Tot nu toe heeft Itai het bier alleen aan wat vrienden kunnen schenken. Vanwege de ingewikkelde brouwprocedure en hoge kosten is het nog niet mogelijk om het in massa’s te produceren.
Foto: Itai Gutman (links) en zijn brouwmaatje Maor Helfman in hun brouwerij. © Mike Horton