fbpx

Rundfunk: Lachen om Joden en hakenkruizen op bureaus

rundfunk screenshot
Deel deze post:
Lees ook:

“Rundfunk is ook in het theater heerlijk sadistisch.” Zo luidde de kop van het NRC over de theatershow van Rundfunk. Als jongere heb je vast wel eens van de serie gehoord, of zelfs wel alle afleveringen bekeken. De Duitse leraar die iedereen een ONVOLDOENDE geeft, of een dansende Pippi Langkous op tafel. Op dit moment is hun theatershow in volle gang. Van alle kanten zijn lovende geluiden te horen over de show. Daarom vond ik het tijd om deze serie en de cast eens onder de loep te nemen. Zijn het onschuldige grappen die gemaakt worden, of is er meer aan de hand?

De serie Rundfunk

De comedyserie speelt zich af op een middelbare school, waar allerlei dingen gebeuren. Dit is te zien in de afleveringen, die verdeeld zijn in verschillende sketches. Zo heb je fragmenten in de gymzaal, op de gang en in de klas. De sketches staan vol met grappen die, als je er goed over nadenkt, eigenlijk niet kunnen. Rundfunk staat namelijk bol van racistische, seksistische en antisemitische toespelingen. Of je nu donker, homoseksueel, christelijk of Joods bent, er wordt niemand gespaard.

De Duitse leraar Heydrich in Rundfunk

Dat de serie enorm antisemitisch is, zie je terug in de afleveringen met de Duitse leraar Heydrich. Alleen zijn naam al verwijst naar de SS-kopstuk Reinhard Heydrich. Daarnaast staat er een molentje van LEGO op zijn bureau met hakenkruiswieken en is de kaart aan de muur die van Europa tijdens de Hitler-dictatuur. Hij heeft Joden in de kelder en er liggen nazi-boeken en Jodenkoeken in het lokaal. Dat is nog niet alles; op een toetsblaadje staan de Auschwitz-woorden ‘Arbeit macht frei’ en zijn de geboorte- en sterfdatum van Adolf Hitler verwerkt in een rekensom.

Daarnaast staat er een molentje van LEGO op zijn bureau met hakenkruiswieken en is de kaart aan de muur die van Europa tijdens de Hitler-dictatuur.

Wat mij opvalt aan Rundfunk

Als ik deze opsomming hierboven lees, dan vraag ik me af waarom deze serie zo populair is. Dit kan toch niet? Waarom zegt niemand hier iets van? Als we met zijn allen antisemitisme terug willen dringen, hoe kunnen we dan deze serie kijken? Op deze manier vind ik het niet gek dat antisemitisme weer oplaait. Het wordt door zulke programma’s normaal om Jodengrappen te maken. Om te gaan geloven dat het zo erg allemaal niet was.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik ondanks alles lach om deze serie. Om me vervolgens een beetje te schamen omdat ik echt wel weet dat het veel te ver gaat. Dat is het gevaar van zulke series. Ze zitten qua komedie zo sterk in elkaar, dat je bijna automatisch in de lach schiet. Maar dan moeten we ook niet gek opkijken als we merken dat Jodenhaat in Nederland weer toeneemt.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik ondanks alles lach om deze serie. Om me vervolgens een beetje te schamen omdat ik echt wel weet dat het veel te ver gaat.

Wat kan jij doen?

Ik denk dat het goed is om een tegengeluid te laten horen zodra het over een serie als Rundfunk gaat. Maak hierin bewust een keuze of je dit wil zien. Vooral nu je weet dat dit niet onschuldig is, maar een serie waarin naast Joden ook vele andere bevolkingsgroepen zwartgemaakt worden. Besef dat je, als christelijke jongere, een voorbeeldfunctie voor de wereld bent. Juist hierin kan je een stukje verschil maken.

Wat ik vind van deze serie? Ik geef het een ONVOLDOENDE.

Meer weten over antisemitisme? Lees dan dit artikel!

Foto: screenshot YouTube