fbpx

Schokkend: NOS Jeugdjournaal schotelt kinderen anti-Israël propaganda voor

Gaza in Jeugdjournaal
Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

‘Eén miljoen kinderen uit de Gazastrook hebben hulp nodig’, luidt de noodkreet die het Jeugdjournaal afgelopen zaterdag bij honderdduizenden Nederlandse kinderen onder de aandacht bracht. Terecht, want veel Palestijnse kinderen leven inderdaad in slechte omstandigheden.

Dat er dringend hulp nodig is blijkt wel uit de beelden van Gazaanse kinderen die zonder elektriciteit en schoon (drink)water moeten leven. Je zou zeggen dat het Jeugdjournaal daarom blij is dat Israël al jarenlang tienduizenden vrachtwagens met hulpgoederen naar de Gazastrook stuurt, maar in plaats daarvan krijgt Israël juist de schuld van alle problemen in Gaza.

De schuld van Israël

In de reportage wordt het gebrek aan drinkwater en stroom in Gaza eenzijdig in de schoenen van Israël geschoven. Omdat Israël de Gazastrook heeft afgesloten is de situatie in de Gazastrook voor kinderen onleefbaar geworden, is de conclusie.

Hamas

Dat de internationaal als terreurbeweging erkende Hamas al meer dan 10 jaar een schrikbewind voert in de Gazastrook is voor het Jeugdjournaal blijkbaar niet belangrijk genoeg om te vermelden. En dat terwijl zij ècht verantwoordelijk zijn voor de schrijnende situatie in Gaza, ook voor kinderen – die tijdens speciale zomerkampen worden klaargestoomd tot Hamas-terrorist.

Ook is bekend dat Hamas inmiddels miljarden dollars aan internationale hulpgelden, bedoeld voor de bevolking van Gaza, achterover drukt om wapens en terreurtunnels te ontwikkelen.

Opmerkelijk

De reportage van het Jeugdjournaal wordt nog opmerkelijker als je bedenkt dat de NOS amper twee maanden geleden berichtte dat de Palestijnen er zèlf een potje van hebben gemaakt in de Gazastrook. Toen wist NOS-verslaggeefster Monique van Hoogstraten nog haarfijn uit te leggen dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas verantwoordelijk is voor het gebrek aan schoon drinkwater, elektriciteit en medische hulp. Gaza onleefbaar door ‘collectieve straf’ van Palestijnse president, was toen de boodschap.

In een uitgebreid artikel  legt Missing Peace-directeur Yochanan Visser bovendien uit dat de energiecrisis in Gaza iets gecompliceerder in elkaar steekt dan de wel héél erg simpele variant van het Jeugdjournaal.

Rectificatie

Dat de NOS er nu voor kiest om, tegen beter weten in, anti-Israëlische denkbeelden in te prenten bij hun honderdduizenden jonge kijkertjes gaat de kinderen in Gaza geen steek verder helpen. Sterker nog: bij zulke subjectieve berichtgeving is helemaal niemand gebaat. Een reportage over het al jarenlang voortdurende brute en nietsontziende Hamas-regime, waar àlle inwoners van Gaza het slachtoffer van zijn, zou daarom een goede rectificatie zijn.

Beeld: screenshot npo.nl 

Isreality.