fbpx

Tweede Kamer: ‘Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël’

Jeruzalem
Deel deze post:
Lees ook:

Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël. Dat vindt althans een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. 

Jeruzalem de hoofdstad van Israël?

Vandaag (21 november) werd tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een motie van Kamerleden Wilders en De Roon weggestemd. Het PVV-duo verzocht de regering om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Nederlandse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Naast de PVV stemden alleen de ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie in met de motie.

Nederland is niet het enige land dat Jeruzalem niet erkent als hoofdstad van de Joodse staat. Wereldwijd doen maar een paar landen dat, waaronder Rusland (West-Jeruzalem), Tsjechië en Vanuatu.

Update 6 december 2017: Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël en verplaatsen hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem

Eerder deze maand stemde de Tweede Kamer wèl in met een motie die de regering oproept om zich uit te spreken tegen de anti-Israëlische hetze binnen organen van de Verenigde Naties. Die motie werd ingediend door de PVV, SGP en Forum voor Democratie.

Lees ook: Dit vinden de politieke partijen over Israël

Ook tegen Palestijnse staat

Tijdens het begrotingsdebat werd ook gestemd over een motie van DENK-leider Tunahan Kuzu, die opriep om Palestina als staat te erkennen. Ook die motie haalde het niet. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen, net als 50PLUS, SGP en Forum voor Democratie.

De D66-stem vóór erkenning van een Palestijnse staat is opmerkelijk, want de partij gaat daarmee in tegen het beleid van de regering waar het zelf deel van uitmaakt.

Met 86 stemmen tegen lijkt Nederlandse erkenning van een Palestijnse staat verder weg dan ooit. Vorig jaar haalde dezelfde motie van toenmalig SP-Kamerlid Harry van Bommel het met vijf stemmen verschil nèt niet.

Lees ook: 6 redenen voor een herenigd Jeruzalem